Carbidschieters gaan strijd met elkaar aan in Pekela

© Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Het mag nu nog nergens, behalve in Oude Pekela: carbidschieten. Daar wordt zaterdag voor het Open Groninger Carbidschiet Kampioenschap gehouden. Dat is voor het eerst. Landelijk bestonden er al wel dergelijke wedstrijden.
Op het voetbalterrein van vv Noordster is een groot carbidspeelveld uitgelegd. Op de middenstip van het veld staat een specieton, waarin de bal moet worden geschoten. Als de bal verder van de ton belandt, krijg je minder punten.
Volgens mede-organisator Christiaan van Weerden komt bij dit toernooi een heel andere techniek kijken dan het reguliere carbidschieten. 'Dan ga je voor de knal.' Nu gaat het om de precisie. 'Je kunt aardig wat doen met de richting van de melkbus en de hoeveelheid carbid.'

Hoe werkt carbidschieten alweer?

Bij carbidschieten wordt een stuk carbid in een melkbus gelegd en natgemaakt. Vervolgens wordt een bal op de bus geplaatst. Door het water ontstaat het gas ethyn, dat zorgt voor druk in de bus. Via een klein gaatje in de bus wordt het gas aangestoken. Met een knal schiet de bal eruit.
Bekijk deze video op de site van RTV Noord
In totaal doen er vijftien teams mee aan de Groninger kampioenschappen. Een van de deelnemers is Dirk Dwarshuis van het Melk Bus Team Glinz uit Godlinze. 'Carbidschieten zit me in het bloed', zegt hij. Het team heeft besloten te schieten met een leren bal. 'Plastic is niks', vindt zijn broer Peter.
Of het team uit Godlinze een goed resultaat verwacht? Vorige week werden ze 14e van de 28 teams die meededen aan het NK Carbiddarten in Tiendeveen.
Peter en Dirk van het Melk Bus Team Glinz.