Plannen nieuw kunstcentrum Wehe-den Hoorn in vergevorderd stadium

De komst van een nieuw kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn is heel dichtbij.
Al tien jaar is Stichting Herstel Erfgoed De Marne bezig de oude leegstaande en vervallen Sint Jozefschool uit 1873 in Wehe-den Hoorn te redden. Het bestuur wil er een nieuw kunstcentrum realiseren.

Instortingsgevaar

De afgelopen jaren heeft de stichting al maatregelen genomen om de school water- en winddicht te maken. Ook is het gebouw gestut omdat er instortingsgevaar bestaat. Wel staan er nog hekken om het gebouw.
'Dit is om te voorkomen dat mensen stenen op hun hoofd krijgen. Het gebouw moet namelijk nog wel grondig gerenoveerd worden', vertelt bestuurslid Tony Volger.

2,7 miljoen euro

Inmiddels is er een flinke hoeveelheid geld binnen waarmee het kunstcentrum gerealiseerd kan worden. Er is 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld door de gemeente Het Hogeland.
Het is de bedoeling dat er een nieuw stichtingsbestuur wordt opgericht: Stichting Kunstcentrum De Ploeg. 'Gesprekken met mensen die hierin zitting willen nemen zijn in een vergevorderd stadium', vertelt Volger. Het gebouw moet nog wel worden gekocht. Een formaliteit, aldus Volger. 'Ook hiervoor staan alle seinen op groen.'

Samenwerking Groninger museum

In het kunstcentrum komen werken van de Groninger Ploegkunstenaars centraal te staan. 'Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum is enthousiast. Het museum wordt de belangrijkste stakeholder van het kunstcentrum. Werken die door hen beheerd worden zullen worden uitgeleend', vertelt Volger.
'Er zijn zo'n 4000 objecten die niet voor de Groninger bevolking te zien is. Daarvoor geeft dit pand een hele mooie mogelijkheid.' Ook worden er straks activiteiten zoals workshops, lezingen en voorstellingen georganiseerd.

20.000 bezoekers

Ondertussen is er een projectleider aangesteld voor het kunstcentrum en is er contact met twee architecten en een interieurontwerper.
Het streven is Kunstcentrum De Ploeg in 2022 te openen. Uit een eerder uitgevoerd haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat er in het eerste jaar na de opening wordt gerekend op zo'n 20.000 bezoekers.