Wat Aans wint Grunny 2019

Wat Aans heeft de Grunny 2019 gewonnen. De jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord werd op Oudjaarsdag uitgereikt tijdens de 22ste editie van Alle 50 Goud in Dorpshuis de Wending in Zuidwending.
De prijs wordt sinds 2009 door RTV Noord uitgereikt aan één of meerdere Groningers die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de Groninger muziekwereld. Een vakjury vond dat de prijs toekwam aan Rik Baptist en Teun Heuvel, die Wat Aans vormen.

Viraal

Dat Wat Aans een goed jaar achter de rug heeft, is onweerlegbaar. Het Groningse rapduo bracht in juni van dit jaar met Grunnegs Hoop voor het eerst een album uit en ging zelfs viraal met de hit 'Woaromdatten', een spin-off van een internetklassieker uit 2009.
Maar daar blijft het niet bij, want Wat Aans is ook een graag geziene gast in Groningse en Drentse horecagelegenheden. Door hun optredens slagen ze erin om om de jeugd op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met de Groningse taal. Bovendien heeft Wat Aans meer dan 23.000 streams per maand op Spotify. Er is geen Groninger artiest die hen dat nadoet.

Goed gezelschap

Wat Aans komt door het winnen van de Grunny in een goed gezelschap terecht. Erwin de Vries won de eerste Grunny. Die eer viel daarna ten deel aan Lianne Abeln (2011), Jur Eckhardt (2012), Bert Hadders (2013), Jan Henk de Groot (2014), Reinout Douma (2015), De Troebadoers (2016) en Harry Niehof (2017). Vorig jaar nam Marlene Bakker de prijs in ontvangst.