Puinhoop bij Oosterlengte: ondernemingsraad wil dat Raad van Toezicht vertrekt

De ondernemingsraad van Oosterlengte wil dat de Raad van Toezicht van de zorggroep opstapt. Volgens de ondernemingsraad is er een onwerkbare situatie ontstaan omdat de Raad van Toezicht niet goed functioneert.

'De arrogantie maakt dat machtspositie leidend is waarmee persoonlijke belangen prefereren boven de doelen van de organisatie', schrijft de ondernemingsraad in een verklaring.

Benoeming interim-bestuurder

De druppel die de emmer deed overlopen is de benoeming van Erik Knoll als interim-bestuurder bij Oosterlengte afgelopen zaterdag. De ondernemingsraad is het niet eens met die benoeming.

'Deze plotselinge benoeming is opnieuw een voorbeeld van het disfunctioneren van de Raad van Toezicht', zo schrijft de ondernemingsraad. 'De Raad van Toezicht handelt stelselmatig in strijd met de belangen van de organisatie en de cliënten.'

Betere samenwerking

De Raad van Toezicht krijgt ook het verwijt zich niet aan de procedures te houden wat betreft medezeggeschap. Mogelijkheden voor een betere samenwerking zien de ondernemingsraad niet meer.

Niet gehoord

De ondernemingsraad voelt zich al langer niet gehoord in de zoektocht naar een nieuwe bestuurder. Ze gaat de situatie nu aankaarten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, dat geschillen behandelt tussen partijen die actief zijn in de zorg.

'We realiseren dat dit een lange adem nodig heeft', zo stelt de ondernemingsraad, die de Raad van Toezicht het liefst ziet vertrekken. 'We doen daarom opnieuw een oproep aan de Raad van Toezicht om zich alvast te beraden op hun positie.'

RvT wil eerst overleggen

De Raad van Toezicht van Oosterlengte wil niet reageren op het verhaal van de ondernemingsraad. Rob van Boxtel van de Raad van Toezicht: 'Ik wil het eerst lezen voor ik er op reageer.'

Wat betreft de benoeming van Erik Knoll zegt Van Boxtel: 'Hij gaat op 2 januari beginnen. Verder wil ik er niets over kwijt. Ik wil dit eerst met de andere leden bespreken.'

Niet lekker

Het loopt al langer niet lekker tussen de Raad van Toezicht en de ondernemingsraad van Oosterlengte. De benoeming van een interim-directeur had flink wat voeten in aarde.

Begin december leek het erop dat Wil Koopmans de functie zou bekleden. Nadat ze in een interview met RTV Noord over haar ambities had verteld, besloot de Raad van Toezicht om haar alsnog te passeren. De ondernemingsraad van de zorggroep had dit advies namelijk nog niet op papier staan.

De berichtgeving over die benoeming zorgde er al voor dat de ondernemingsraad het vertrouwen opzegde in de Raad van Toezicht.

Lees ook:

- Erik Knoll nieuwe interim-directeur Zorggroep Oosterlengte
- Ondernemingsraad zegt vertrouwen op in Raad van Toezicht Oosterlengte
- Voor haar beurt gepraat: Koopmans toch geen interim-directeur Oosterlengte

Meer over dit onderwerp:
zorg WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws