Forum Groningen trekt tot nu toe 400.000 bezoekers

Bezoekers op verkenningstocht
Bezoekers op verkenningstocht © Forum Groningen
Sinds de opening op 29 november heeft het nieuwe Forum Groningen aan de Nieuwe Markt in Stad ruim 400.000 bezoekers getrokken.
Op oudjaarsdag staat de teller om precies te zijn op 406.302 mensen.
'Dat gaat elke verwachting te boven', zegt Dirk Nijdam, algemeen directeur van het Forum.
Een gemiddelde zaterdag is volgens de organisatie goed voor zo'n 20.000 bezoekers. De bezoekaantallen worden geteld met intelligente camera's en detectiepoortjes.

Wachtrijen

Op sommige dagen was het pand zo drukbezocht dat er voor de roltrappen wachtrijen ontstonden. Dat gebeurde met name op de bovenste etage, waar bezoekers het dak op kunnen.
Ook op de eerste dagen na de opening ontstonden meterslange wachtrijen tot buiten het pand.

Kinderziektes

Het Forum voerde recent enkele verbeteringen door. De grootste ingreep was het plaatsen van een dak boven de toegang naar de fietsenkelder. De loopband werd namelijk tijdens regenbuien zo glad, dat één bezoeker zijn been brak.

De cijfers

Forum Groningen telt tien verdiepingen en heeft een oppervlakte van 17.000 vierkante meter. In het gebruik zijn onder meer een filmhuis, het Stripmuseum, een restaurant, studieplekken en een bibliotheek te vinden.
De bouw begon in 2011, maar liep in 2015 vertraging op nadat bleek dat de constructie niet voldoende aardbevingsbestendig was. De kosten voor het nieuwe Forum werden aanvankelijk geschat op 70 miljoen euro. Dat werd uiteindelijk in totaal, met de parkeergarage en de fietsenstalling, ruim 140 miljoen euro.