'Incidenten oud en nieuw hebben niks te maken met vuurwerk, maar met gedrag'

Moeten we oud en nieuw voortaan anders vieren dan we gewend zijn? Geweld tegen hulpverleners, vuurwerkslachtoffers en talloze vernielingen doen de discussie oplaaien.

Via het Lopend Vuur zijn we benieuwd hoe lezers, luisteraars kijkers van RTV Noord hierover denken. Opvallend veel mensen die op de poll reageren en hun mening op Facebook laten doorschemeren, vinden dat de jaarwisseling in onze provincie anders gevierd moet worden.

Mentaliteit

'Vuurwerk mag van mij prima. Maar hoe kan het dat in alle landen om ons heen pas vuurwerk wordt afgestoken op oudejaarsavond en dat dat hier ongeveer het hele jaar door gebeurt?', vraagt Annemarie zich af.

Volgens haar moeten Nederlanders hun mentaliteit veranderen, zodat oud en nieuw op een normale manier gevierd kan worden.

Dick is het met haar eens: 'Gedragsverandering is veel belangrijker', stelt hij. 'Ik denk dat het slopen van bushokjes, brievenbussen en speeltoestellen niets met vuurwerk te maken heeft, maar met gedrag.'

'Keihard aanpakken'

Oud en nieuw moeten we niet anders vieren dan nu gedaan wordt, is Harrie van mening. Hij vindt wel dat er hard moet worden opgetreden tegen mensen die zich niet kunnen gedragen.

'De regering roept elk jaar dat gasten die brandweer- en ambulancepersoneel lastigvallen, hard worden aangepakt. Maar dat gebeurt gewoon niet. Pak ze eens keihard aan en het zal een stuk beter worden', denkt hij.

Harrie krijgt bijval van Sita: 'Hardere aanpak, strengere straffen en ook de ouders aanpakken. Het ligt aan de opvoeding', zegt ze. 

Grenzen

Na de nieuwsberichten over vernielingen en geweld, vindt Gea dat de jaarwisseling nu maar anders gevierd moet worden. 'Daar waar grenzen overschreden worden, moet je dingen veranderen', meent ze. Raddraaiers zien volgens haar het gevaar niet in van wat ze doen. 'Als we er niets mee doen, beginnen de problemen bij iedere generatie opnieuw.'

Een verbod op vuurwerk zou er volgens Anita voor kunnen zorgen dat de jaarwisseling vrij blijft van nare incidenten. 'Hou gewoon een vuurwerkshow op een terrein waar de liefhebber van kan genieten, maar vuurwerk voor particulieren direct verbieden alsjeblieft.' 

Lees ook:

Lopend Vuur: We moeten oud en nieuw anders gaan vieren
'Drukke nacht, met veel incidentjes en een aantal grote branden'
Hulpverleners belaagd met vuurwerkbom en lawinepijl

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws