Studentenvereniging Flanor wint Kees van der Hoef-prijs 2020

De markante publicist Kees van der Hoef overleed in 2018
De markante publicist Kees van der Hoef overleed in 2018 © Jan Glas/Flickr Creative Commons
De literaire studentenvereniging Flanor heeft de Kees van der Hoef-prijs 2020 gewonnen. Dat heeft de Stichting Noordwoord vrijdag bekendgemaakt.
De jury vindt dat Flanor de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen. Bij de titel hoort ook een bronzen sculptuur.

Leesgroepen

De studentenvereniging met zo'n 110 leden werd opgericht in 1985. Leden ontmoeten elkaar in leesgroepen, waarin boeken worden besproken. Ook organiseert de vereniging regelmatig literaire evenementen, zoals lezingen en filmavonden.
De jury bestaat uit Rob Pronk, voorzitter van cultuurcentrum Noordwoord, Renée Luth, de stadsdichter van Groningen en de winnaar van de vorige editie: uitgever Anton Scheepstra.

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Boekenweek op zondagmiddag 15 maart. Dan wordt ook duidelijk welk boek er met de titel 'Beste Groninger Boek 2020' vandoor gaat.

Geschiedenis van de prijs

De Kees van der Hoef-prijs werd in 2008 in het leven geroepen. De prijs is vernoemd naar de gelijknamige markante Groningse schrijver en dichter, omdat hij zich jarenlang heeft ingespannen voor het literaire leven in de stad Groningen.
De prijs wordt ieder jaar uitgereikt op zijn verjaardag, 3 januari.
Van der Hoef was ook jarenlang muziek- en filmrecensent voor het Dagblad van het Noorden, toen nog het Nieuwsblad van het Noorden. Hij overleed in maart 2018 op 83-jarige leeftijd.