Milieuminister Niedersachsen boos op uitblijven onderzoeksresultaat MSC Zoe

Duitse deelstaat-minister wil actie
Duitse deelstaat-minister wil actie © Onderzoeksraad Voor Veiligheid
Olaf Lies, de minister voor milieuzaken van de Duitse deelstaat Niedersachsen, vindt dat er nu al actie moet worden ondernomen naar aanleiding van het onderzoek naar de containerramp met de MSC Zoe.
Dat meldt de NDR. Op 2 januari vorig jaar verloor het schip 342 containers tijdens zwaar weer boven de Waddeneilanden.

Eensluidende theorieën

Het onderzoek naar de oorzaken van de ramp is nog niet afgesloten. Toch zijn daarover eensluidende theorieën in omloop. Zo zou het schip simpelweg te groot zijn geweest voor de vaarroute dicht bij de kust.
Er is alleen nog geen eindverslag van de betrokken onderzoeksinstanties. Lies is het er niet mee eens dat dat ook betekent dat er gewacht wordt met het nemen van maatregelen.
'Als er gevaar bestaat dat de grootte van het schip de oorzaak is, dan moet ik vandaag al kunnen zeggen dat dergelijke zeegebieden bij dit soort omstandigheden door containerschepen niet meer gebruikt kunnen worden', aldus Lies.

Peilzenders

Lies eist ook dat containers met gevaarlijke inhoud alleen getransporteerd mogen worden als ze een peilzender krijgen. Daarmee kunnen ze altijd worden opgespoord. 'Die apparaatjes zijn er en de industrie zegt dat ze morgen al geïnstalleerd kunnen worden', zegt Lies.
Dat het een grote operatie wordt om alle gevaarlijke containers ermee uit te rusten, kan hem niet veel schelen. 'Dat kan voor sommige containers best duur uitpakken, maar de schadelijke gevolgen voor de mens en milieu zijn, als er een ramp plaatsvindt, vele malen hoger.'