Krijgt Delfzijl een strandpaviljoen?

Een 'artist impression' naar het ontwerp van architect Fred de Rijcke
Een 'artist impression' naar het ontwerp van architect Fred de Rijcke
Na drie jaar werkzaamheden gaat komende zomer het vernieuwde strand van Delfzijl weer open. In de havenstad zijn vergevorderde plannen om daar ook een bar en restaurant bij te plaatsen.
Binnen nu een halfjaar moet duidelijk worden of het strandpaviljoen er komt.

Twee jaar mee bezig

Het initiatief komt van horeca-ondernemer Siewert van der Zweep van partycentrum De Bolder en Henk Koetze uit Delfzijl. Ze zijn er al twee jaar mee bezig en hebben de eerste tekeningen op papier staan.
Van der Zweep, ook raadslid namens Lijst Stulp, heeft De Bolder afgelopen jaar verkocht aan de gemeente. Het pand gaat samen met theater De Molenberg tegen de vlakte voor de bouw van het nieuwe cultuurcluster.
Stilzitten staat niet in zijn woordenboek: 'Ik kan en wil nog niet met pensioen', zegt Van der Zweep. 'Dit is een mooie, nieuwe uitdaging.'

Versterking dijk

De kompanen kwamen op het idee toen de versterking van de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl begon. De dijk is enkele tientallen meters naar de stad toe verlegd, waardoor het strand groter is geworden.
'Bij zo'n vernieuwd strand hoort een horecagelegenheid dat 365 dagen per jaar geopend is', zegt Koetze. 'Niet alleen voor een hapje en een drankje op een warme dag, maar ook voor feesten en bedrijfsuitjes.'
Ze willen hiermee Delfzijl aantrekkelijker maken voor toeristen. 'Het zou een aanwinst zijn voor de stad. Mensen gaan nu nog vaak naar het Paterswoldsemeer en het Lauwersmeer, maar ik hoop dat ze straks voor Delfzijl kiezen', vertelt Koetze.

Vuurtoren

Het moet aan de rand van het strand komen, aan de voet van de nieuwe brug tussen het centrum en de dijk. Het twee verdiepingen tellende gebouw krijgt houten palen en wordt in totaal zo'n achthonderd vierkante meter groot.
Het paviljoen moet op de plek van de bult met zand komen (Foto:Martin Drent)
Ook willen de initiatiefnemers een kleine toren op het dak plaatsen, als knipoog naar de vuurtoren die tot 1981 in de haven stond. Ze weten alleen nog niet hoe dat eruit moet komen te zien: 'Een eerste tekening daarvan hadden we op Facebook gezet, maar sommigen vonden dat wel heel erg op een crematorium lijken', grapt Koetze.

Voor DelfSail

De komende maanden werken ze de plannen verder uit. In de loop van dit jaar moet ook duidelijk worden of ze de financiering rondkrijgen en of de gemeente een vergunning wil geven.
Koetze en Van der Zweep hopen dat het paviljoen er voor DelfSail 2021 staat.