Algerijn krijgt jaar cel voor overval op opvanglocatie Leger de Heils in Stad

© Jos Schuurman/FPS
Een 42-jarige man uit Algerije is voor een overval in een opvanglocatie voor jongeren van het Leger des Heils in Stad veroordeeld tot twaalf maanden cel. Hiervan zijn drie maanden voorwaardelijk.
De Algerijn is een uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij moet terug naar zijn land van herkomst, dat als veilig staat geregistreerd. Op 19 december stapte hij met een vriendin een pand op het Damsterdiep binnen waar jongeren onder begeleiding wonen. Hij pakte een bewoner bij de hals en dreigde met een schroevendraaier te prikken.

Camera

De vriendin pakte eveneens een mes uit haar zak en zwaaide daarmee. Het stel vertrok met een tas vol met kleding en spullen van de bewoner. Camera's legden de komst en het vertrek van het tweetal vast.
De diefstal met geweld in de kamer bleef buiten beeld. De Algerijn werd kort daarop aangehouden. Hij had de schroevendraaier op zak.

Niet aanwezig bij zitting

De man heeft in Nederland een fors strafblad opgebouwd. Hij zit vast in het huis van bewaring in Ter Apel, maar verscheen niet op zitting. De rechter tilde er zwaar aan dat de man kennelijk niet een 'boekje over zichzelf open wil doen'. Zijn vriendin moet voor haar aandeel later voor de rechter verschijnen.