Kamerlid Sandra Beckerman vindt dat het stoppen met het meetnetwerk te gehaast gaat. Ze wil eerst van alle experts horen of de sensoren echt nutteloos zijn geworden zoals wordt gesteld.
'Als het netwerk echt compleet nutteloos is, moet er mee gestopt worden', zegt zij. 'Maar dat is nu nog helemaal niet duidelijk.'
Inzicht geven in gevolgen
Het netwerk bestaat sinds 2014 en was onder meer bedoeld om gedupeerden en andere partijen inzicht te geven in de gevolgen die aardbevingen hebben op gebouwen. Bewoners in het aardbevingsgebied met een sensor aan hun woning konden de gegevens uitlezen via de NAM.
In december is de NAM gestopt met het netwerk, waardoor de gegevens voor bewoners niet meer uit te lezen zijn. Als reden geeft de NAM onder meer op dat het netwerk geen nieuwe inzichten oplevert. Bovendien loopt het contract af met TNO dat het netwerk beheert.
Contract
Met de bewoners die zo'n sensor aan de muur hebben hangen zijn ook contracten afgesloten. Dat contract duurt tien jaar waarvan er nu vijf voorbij zijn.
'Met de bewoners is helemaal niet gesproken', zegt Beckerman. 'Er zijn mensen die helemaal niet willen dat het kastje wordt weggehaald.'
Een aantal van die bewoners verenigt zich op Facebook. Daar wordt ook opgeroepen om het netwerk in handen te laten komen van de gedupeerden zelf, zodat ze niet afhankelijk worden van de NAM.
Experts aan het woord laten
'Ik wil eerst gefundeerd horen dat het echt niet meer nodig is', zegt Beckerman. 'Dan pas kun je er mee stoppen. In ieder geval moet je niet overhaast het netwerk van de muur trekken.'
'Ik laat me graag overtuigen door experts, maar dan moeten we ze wel eerst aan het woord laten.'
KNMI-netwerk
Het einde van dit meetnetwerk van de NAM betekent niet dat aardbevingen niet meer worden geregistreerd. Dat doet het KNMI met een eigen sensorennetwerk. Dat blijft gewoon bestaan.
Lees mee:
- NAM trekt de stekker uit gebouwsensoren netwerk
- Alles over aardbevingen