Meerderheid Tweede Kamer voor verbod op riskant vuurwerk

Vuurpijlen in de winkel
Vuurpijlen in de winkel © ANP
Voor het eerst wil een meerderheid in de Tweede Kamer een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
Het gaat volgens de NOS om een meerderheid van 76 zetels.
Naast de twee coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie gaat het om oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen.

Oproep Schuiling

In Groningen maakt burgemeester Koen Schuiling zich hard voor een verbod op knalvuurwerk en een aantal gevaarlijke pijlen. 'Daar zit het grootste gevaar en de grootste ergernis', aldus de burgemeester.
'Het wordt steeds gekker en we kunnen het allemaal ook niet meer handhaven.' Schuiling sloot zich daarmee aan bij een oproep van de korpschef van de Nationale Politie

Welk vuurwerk?

Door de uit de hand gelopen jaarwisseling staat een mogelijk vuurwerkverbod hoog op de politieke agenda. Welk soort vuurwerk precies in de ban gedaan moet worden, is nog onduidelijk.
'De politiek zal goed moeten kijken welke soorten vuurwerk in de toekomst nog wel kunnen en welke soorten niet meer', zegt SP-Kamerlid Van Raak. Hij wil dat gevaarlijk knalvuurwerk van de straat verdwijnt.

Advies Onderzoeksraad voor Veiligheid

In 2017 drong de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al aan op een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen nodig is om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen. Het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie wilde niet zo ver gaan en wil alleen het allerzwaarste vuurwerk in de ban doen, zoals Chinese rollen. Die worden dan ook verboden.

'Verbod moet uitvoerbaar zijn'

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt tegen de NOS dat zijn partij een verbod wil op vuurpijlen en knalvuurwerk. Het moet wel uitvoerbaar zijn voor de politie. Hij gaat daarover praten met de hoogste baas van de Nationale Politie, Erik Akerboom. Als een verbod niet uitvoerbaar is, wil de PvdA een totaalverbod op al het consumentenvuurwerk.

Meer partijen vóór verbod

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen al langere tijd een totaalverbod op consumentenvuurwerk. 50Plus en de SGP hebben zich daarbij aangesloten. Sinds de jaarwisseling willen D66 en de ChristenUnie een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.