44 windmolens bij Stadskanaal kunnen er komen

De bouw van windpark Drentse Monden en Oostermoer in de kop van Drenthe kan worden afgemaakt. Uit metingen rondom de eerste test-turbine blijkt dat de verstoring van de nabijgelegen LOFAR-telescoop binnen de perken blijft.

Convenant

Astron, de eigenaar van de telescoop, had grote bedenkingen bij de komst van het windpark omdat de elektromagnetische straling die erbij vrijkomt, ruis veroorzaakt in de metingen. Daarom werd in 2016 een convenant gesloten waarin de minimumeisen van Astron werden vastgelegd. Daarbij deden zowel het windpark als Astron concessies: de bouwplannen werden aangepast en de astronomen zagen af van een deel van hun onderzoeksprogramma.

Straling

Nu blijkt uit onderzoek dat het de windparkbouwer is gelukt om de straling voldoende te reduceren, namelijk met minimaal 35dB. Dat is behaald door technische aanpassingen. Nu de testmetingen goede resultaten laten zien, staat niets de bouw en ingebruikname van de andere 44 turbines van het windpark in de weg.

45 turbines

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer heeft een vermogen van 175,5 MW. De 45 turbines zijn verdeeld over zes lijnen op het grondgebied van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn, dichtbij Stadskanaal en Musselkanaal:

Afbeelding
Bron: website van het Windpark

Naar verwachting is het windpark in 2021 operationeel.

Financiering rond

Tegelijk hebben de initiatiefnemers van het windpark de financiering van het project afgerond. Duurzame Energieproductie Exloërmond BV, Windpark Oostermoer Exploitatie BV en Raedthuys DDM BV brengen het eigen vermogen bij elkaar. De banken financieren de overige ruim 200 miljoen euro.

Lees ook:

- Windmolen Veenkoloniën staat voorlopig stil
- Astron meet ruis windmolen: 'We laten de data spreken'
- Eerste windmolen Drentse Monden en Oostermoer draait (bijna)
- Alles over windparken en windmolens

Meer over dit onderwerp:
windmolens NIEUW-BUINEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws