Nieuw-Buinen meldt zich in strijd om schaatsmarathon

De verlichte 'ijsbaan' in Nieuw-Buinen
De verlichte 'ijsbaan' in Nieuw-Buinen © Schaatsvereniging Nieuw-Buinen
Nieuw-Buinen is klaar voor de strijd voor de eerste marathon op natuurijs. Het enthousiasme is er, de vergunning ligt er en de verlichting is inmiddels ook op orde. Nu nog het winterweer.
'Om een marathon te organiseren moet je aan veel voorwaarden voldoen. De verlichting moet goed op orde zijn', zegt penningmeester Monique Wessels van Schaatsvereniging Nieuw Buinen tegen RTV Drenthe.
Dat is inmiddels gelukt. Met behulp van een sponsor en de gemeente werd een nieuwe lichtinstallatie bij de ijsbaan geïnstalleerd. Voorheen moest de verlichting gehuurd worden.
De lichtinstallatie verhoogt de ambitie in Nieuw-Buinen.

Eerste marathon

'We hopen dit jaar de eerste marathon te kunnen organiseren. We zijn wel zo realistisch dat Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren vele malen meer ervaring hebben', zegt Wessels. 'Maar het weerhoudt ons niet van de strijd, eens moet de eerste keer zijn.'
Ook vorig jaar dong Nieuw-Buinen mee, toen ging Haaksbergen er echter met de primeur vandoor.

Niet koud

Een wedstrijd op natuurijs lijkt op dit moment ver weg, met de huidige temperaturen. 'Op dit moment ziet het er niet naar uit dat het koud gaat worden, dat hebben we wel nodig natuurlijk', stelt Wessels.
Maar áls het gaat vriezen, hoopt Nieuw-Buinen op een geografisch voordeel. 'Wij liggen iets oostelijker, waardoor wij hopen dat we iets meer kou hebben dan andere delen van het land. We zijn een enthousiast team en doen ons uiterste best.'