Mannen stelen 400 pakken koffie: 'Het was een domme actie'

Pakken koffie in een supermarkt
Pakken koffie in een supermarkt © Wim Hollemans/ANP
'Best brutaal en vooral grof', zegt de rechter dinsdag tegen twee mannen van 56 en 27 jaar uit Veendam. Beiden staan terecht voor het stelen van ongeveer 400 pakken koffie bij zeven COOP-supermarkten in de gemeente Groningen.
De 27-jarige man is de dief. Hij krijgt een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd. De 56-jarige fungeerde als chauffeur. Hij wordt veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.
In januari vorig jaar lopen de mannen tegen de lamp, nadat een medewerker het kenteken van de auto noteert waarin de mannen wegrijden.

Marktkoopman

De Veendammers zijn buren van elkaar. Ze bespreken de 'koffie-klus' tijdens het uitlaten van de honden. De jongste werkte ooit op de markt en krijgt via een marktkoopman de vraag of hij goedkoop koffie kan leveren.
De koopman betaalt hem twee euro per pak. De jongste heeft daar oren naar en klopt bij de buurman aan voor een auto. Die wil voor 7,50 euro per uur wel rijden.

Geen poortjes

De mannen weten dat de COOP-supermarkten geen gebruik maken van beveiligingspoortjes. De jongste stapt met ongeprepareerde tassen de winkel binnen. Hij laadt de bigshoppers vol en stapt zonder te betalen naar buiten.
Dit gebeurt vorig jaar op 12 januari ook in Ten Boer. Een medewerker noteert het kenteken van de wagen waarin de man met de bigshoppers wegrijdt.
Het was een domme actie
Verdachten tegen rechter

Domme actie

Het kentekennummer wordt in december al eens doorgegeven aan de politie. Daar wordt in eerste instantie niets mee gedaan. Na de tweede melding komen de agenten alsnog in actie.
Zij houden de beide Veendammers kort daarop aan. Beide mannen bekennen. Ze willen naast hun uitkering op deze manier een extra zakcentje verdienen. Ze vinden dit achteraf een domme actie, zeggen ze dinsdag tegen de rechter.

Te weinig bewijs

De rechter houdt er rekening mee dat beiden nauwelijks een strafblad hebben. De supermarkten dienen een gezamenlijke schadeclaim van ruim 2500 euro in. Die wordt afgewezen, omdat de claim niet op de juiste wijze was ingediend.
De 27-jarige Veendammer heeft met de illegale handel bijna 800 euro verdiend. Dat geld moet hij aan de Staat terugbetalen.
Vanwege gebrek aan bewijs wordt de marktkoopman als opdrachtgever niet vervolgd.