'Maak hele gemeente Groningen vuurwerkvrij'

De fracties van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Student en Stad willen dat de gemeente Groningen vuurwerkvrij wordt. De partijen willen dat het gemeentebestuur er bij de minister op aandringt om zo snel mogelijk een vuurwerkverbod in te stellen.

Ook willen de fracties weten wat het effect zou zijn als de gemeente wordt aangewezen als één grote vuurwerkvrije zone.

De raadsleden maken zich zorgen over de geluidsoverlast, brandgevaar, verslechtering van de luchtkwaliteit en de angst en stress die het veroorzaakt bij mens en dier.

Stap verder

Ook willen de fracties van het gemeentebestuur weten hoe de afgelopen jaarwisseling is verlopen. 'Ik wil weten of de vuurwerkvrije zones in de gemeente hebben gewerkt en hoeveel meldingen van overlast de politie dit jaar gekregen heeft', aldus Kirsten de Wrede van de Partij voor de Dieren.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een verbod op riskant vuurwerk, zo bleek maandag. GroenLinks en de Partij voor de Dieren gaan nog een stap verder en zijn voorstander van een landelijk verbod op al het consumentenvuurwerk.

Grootste ergenis

'Wij willen van het college weten of ze bereid is zelf in te grijpen wanneer de regering wederom weigert de maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor een veilig en feestelijk oud en nieuw voor iedereen', aldus Mirjam Wijnja van GroenLinks.

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) pleit voor een gedeeltelijk verbod op vuurwerk. Als het aan hem ligt komt er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. 'Ik richt mij vooral op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, uit 2017. Want daar zit het grootste gevaar en de grootste ergernis.'

Alternatief

De gemeente Groningen moet zich voorbereiden op een alternatief, zegt Marten Duit van Student en Stad. 'Een centrale vuurwerkshow is daar volgens ons een onderdeel van.'

Lees ook:

- Hoe haalbaar is een vuurwerkverbod? 'Een appverbod op de fiets is ook moeilijk handhaven'
- Meerderheid Tweede Kamer voor verbod op riskant vuurwerk
- Burgemeester Groningen komt op voor politie en wil af van knalvuurwerk

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws