Nieuwe campagne richt zich op aanpak drugslabs in buitengebied

Meld Misdaad Anoniem is een campagne gestart die zich richt op de aanpak van drugslabs in de buitengebieden in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Drugslabs zijn vaak gevestigd op afgelegen of verborgen locaties. 'Verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico's', stellen de initiatiefnemers van de campagne, die onder meer via flyers, posters en online verspreid wordt.

'Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn.'

Campagnebeeld (Foto: Meld Misdaad Anoniem)

Afbeelding

Samenwerking

De campagne is een samenwerking van RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) Noord, het OM, de politie en elf gemeenten in Noord-Nederland.

'Onze ruimte, maar vooral de veiligheid van onze inwoners en ondernemers moeten we beschermen tegen (drugs)criminaliteit. We hebben daarvoor ieders oren en ogen nodig', zegt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland over de campagne.

Ook boerenorganisatie LTO Noord werkt mee. 'Criminelen maken misbruik van goedwillende ondernemers. Over hun rug wordt veel geld verdiend', zegt Trienke Elshof van LTO Noord. 'Mensen worden afhankelijk gemaakt of onder druk gezet, zo nodig met geweld. Daardoor kun je er niet zomaar mee stoppen.'

Meldingen

Vorig jaar werden in het Noorden 33 anonieme meldingen gedaan over labs waar synthetische drugs gemaakt worden. Landelijk ging het om 277 meldingen. Meldingen kunnen gedaan worden via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Lees ook:

- Politie rolt drugslab op in Vriescheloo
- Aantal tips over drugslabs bijna verdrievoudigd (maart 2019)

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws