Vesting Bourtange begint aan 'behoorlijke klus'

Er zit houtrot in de brugwerken van Bourtange
Er zit houtrot in de brugwerken van Bourtange © Martijn Klungel/RTV Noord
De bruggen aan de westkant van Vesting Bourtange worden flink onder handen genomen. Deze week is gestart met de restauratie.
Drie van de zeven bruggen van Vesting Bourtange worden dit jaar gerestaureerd en daardoor moeten automobilisten omrijden naar de oostkant van de vesting. Volgend jaar is het omgekeerd, want dan zijn de bruggen aan de oostkant aan de beurt. 

Volledig vervangen

Volgens vestingmanager Hendri Meendering was het onderhoud echt nodig. 'De bruggen zijn gemiddeld veertig tot vijftig jaar oud. Planken laten los op de liggende delen en er zit houtrot in de brugwerken. Die worden daarom volledig vervangen', vertelt Meendering.
Sinds maandag zijn ze bezig met het verwijderen van de rode brugwerken (Foto: Hendri Meendering)
Voor voetgangers ligt er vanaf volgende week een noodbrug. 'Mensen kunnen gewoon te voet de vesting in via de westkant', aldus de vestingmanager. 'Auto's zullen voorlopig moeten omrijden.' 

Vier maanden

Het onderhoud gaat ongeveer vier maanden duren en moet vlak voor het begin van het toeristenseizoen klaar zijn. 'Dit is een behoorlijke klus', aldus Meendering. 'Maar dan ben je ook gelijk voor vijftien jaar klaar'.