Duitse startup heeft beste duurzaamheidsidee voor Groningen

Het Duitse bedrijf CFK Recycling heeft de duurzaamheidswedstrijd Sustainable Industry Challenge gewonnen. Het bedrijf had het beste idee voor vergroening in de energie- en chemie-sector.

CFK versloeg daarmee veertig andere teams uit dertien landen in de eindronde van de competitie die vorig jaar werd opgezet door onder meer de Economic Board Groningen en de NOM. Die wedstrijd leverde met 230 inschrijvers een onverwacht grote belangstelling op.

Carbonvezels voor vliegtuigen

De winnaar werd woensdagavond bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Het bedrijf werd door de jury en het publiek aangewezen na een pitch waarin CFK Recycling tegenover de Britse startup Immaterial Labs stond.

CFK Recycling heeft een procedé ontwikkeld voor het milieuvriendelijk hergebruiken van koolstofvezels. Die lichte carbonvezels worden veel gebruikt in de vliegtuig- en auto-industrie en om bijvoorbeeld lichte fietsen te maken.

Buitenlandse bedrijven werven met wedstrijd

De winnaar krijgt honderdduizend euro om een concreet idee uit te werken bij een van de vijf noordelijke bedrijven die zich verbonden hebben aan de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition. CFK Recycling gaat Teijin Aramid helpen bij de opzet van een testfaciliteit voor de recycling van aramidevezels uit gebruikte producten.

Voorzitter Emme Groot van de Economic Board Groningen ziet in de wedstrijd een nieuwe manier werven van buitenlandse bedrijven. 'Dit is heel anders dan één op één acquisitie plegen', zegt Groot. 'Het heeft ons en de regio nu al veel waardevolle contacten opgeleverd. Behalve de winnaar zijn er meerdere deelnemers die met noordelijke bedrijven om de tafel zitten.'

Lees ook:

- Suiker Unie en ESD-SIC zoeken creatieve hulp bij vergroening

Meer over dit onderwerp:
NoordZaken economie Delfzijl
Deel dit artikel:

Recent nieuws