'Een defibrillator op de juiste plek redt levens'

© Alamosa Public Health/ Flickr CC
Het CDA in de gemeente Groningen wil laadpalen voor elektrische auto's combineren met een Automatische Externe Defibrillator (AED). 'Met een defibrillator op een goede plek kunnen tenslotte levens gered worden', aldus raadslid Laura van de Giessen.
Volgens Van de Giessen zie je nu vaak dat defibrillatoren in panden hangen die 's avonds niet toegankelijk zijn. 'Dat zorgt er voor dat er in geval van nood niet over beschikt kan worden.'

'Leuke suggestie'

Daarom is het belangrijk om de AED-dichtheid in de openbare ruimte zo hoog mogelijk te krijgen, aldus het CDA woensdag tijdens de bespreking van de 'Visie openbare laadinfrastructuur Groningen 2025'.
De gemeente Groningen krijgt er de komende drie jaar vierhonderd openbare laadpalen bij. De palen worden door een commerciële partij geplaatst. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) noemt het voorstel van het CDA een 'leuke suggestie'.

Na 2022

'Gaan we doen, maar het lukt niet meer binnen de huidige concessie. Na 2022 kijken we verder', aldus Broeksma.
Een toezegging waar Van de Giessen mee kan leven: 'We hopen dat we de defibrillator straks op steeds meer plekken op straat gaan zien.'
In steden als Delft en Rotterdam staan inmiddels al laadpalen die voorzien zijn van een AED.