'Geen strafbaar feit' bij treinincident Leeuwarden

Station Leeuwarden was urenlang afgesloten
Station Leeuwarden was urenlang afgesloten © ProNews
De 68-jarige man uit Stavoren die donderdag in verband met 'een verdacht pakketje' in een trein in Leeuwarden werd gearresteerd, is weer thuis. Door het incident lag ook het treinverkeer naar Groningen enkele uren stil.
De man werd donderdagavond opgehaald door familieleden. 'Hij is geen verdachte meer', zegt de politie tegen Omrop Fryslân. De politie is ervan overtuigd dat de man niet de intentie had om iets strafbaars te doen.

Hersenbloeding

Volgens een familielid heeft de man onlangs een hersenbloeding gehad, waar hij een aardige tik van heeft gekregen.
Er was donderdag in een lege trein een jerrycan aangetroffen met daarin 'een onbekende vloeistof'. Volgens een familielid van de man zou het zijn gegaan om 'een groot blik met wat oude benzine'. Om te voorkomen dat het zou vallen, had hij het met tape afgeplakt.

Verdachte situatie

Het blik werd even voor elf uur aangetroffen in de trein. Getuigen vonden de situatie verdacht en waarschuwden de hulpdiensten. De man is op station Leeuwarden aangehouden. Omdat de politie niet direct kon zien om wat voor stof het ging werd het stationsgebied afgesloten.
Al het treinverkeer van en naar Leeuwarden kwam uren stil te liggen. Daardoor reden er ook urenlang geen treinen van en naar Groningen. De EOD, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, werd ingeschakeld om het blik te onderzoeken. Om kwart over drie werd het sein gegeven dat alles weer veilig was.

Veiligheid voorop

De politie staat achter de beslissing om zo groot op te schalen. Er is een afweging gemaakt op basis van wat ze aangetroffen hebben, zegt politiewoordvoerder José van Gijssel. 'Het gaat om een verdacht voorwerp op een druk station. Dan staat de veiligheid altijd voorop.'