TCMG behandelt toch oude schades (update)

De TCMG pakt oude schades toch op
De TCMG pakt oude schades toch op © Jos Schuurman / FPS | Beeldbewerking RTV Noord
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) kan zich toch gaan buigen over twee types van aardbevingsschade die voor 31 maart 2017 zijn aangemeld bij haar voorloper Centrum Veilig Wonen (CVW) of bij de NAM.
De NAM zei eerder dat het schadeloket daar niet toe bevoegd was, maar uit onderzoek op verzoek van de Groninger Bodem Beweging komt iets anders naar voren.

Waar gaat het om?

Het gaat om schadegevallen die voorheen op voorhand al door NAM of CVW werden afgewezen of genegeerd. Dat zijn gevallen van vermoede schade aan het fundament van de woning en schades aan woningen in het zogenaamde buitengebied, buiten de door de NAM vastgestelde contour van het aardbevingsgebied.
Daar kon volgens de NAM geen sprake zijn van aardbevingsschade en die gevallen werden dan ook niet onderzocht.

Jaar bezig

De Groninger Bodem Beweging is blij dat de TCMG nu alsnog aan de slag kan. 'We zijn er heel blij mee dat dit nu is geregeld. We zijn er sinds februari 2019 al mee bezig. Dat de TCMG deze schades alsnog gaat beoordelen sterkt het vertrouwen in de commissie. Het laat zien dat ze onafhankelijk zijn en zich niet laten leiden door de NAM die de schades in het verleden heeft genegeerd', laat voorzitter Jelle van der Knoop weten.
Om hoeveel gedupeerden het gaat is onbekend en lastig in te schatten. Van der Knoop: 'Maar vooral mensen met serieuze schade aan de fundering kunnen hier blij mee zijn. Die schades lopen al gauw op tot in 100.000 euro.'