Cel geëist voor inbraken bij Chinese restauranthouders

© Archief RTV Noord
Voor twee inbraken en een poging daartoe in Groningen en Roden eiste het Openbaar Ministerie tegen twee mannen uit Amersfoort (27) en Soest (18) celstraffen tot tien maanden.
Het lijkt erop dat de mannen het hadden gemunt op woningen van Chinese restauranthouders.

Kenteken genoteerd

Beide mannen reden in een gehuurde wagen. Ze werden begin september in Groningen betrapt. Stadjers zagen twee onbekenden in de tuin naast hen. De vrouw rende naar buiten en riep 'Halt politie'. De indringers renden weg. 
De buurman rende hen achterna, de buurvrouw pakte haar wagen. Zij zag de mannen verderop in een auto zitten en noteerde het kenteken. De twee voelden zich bekeken en reden met piepende banden weg. 

Inbrekersgereedschap

De politie zette de auto kort daarop alsnog aan de kant. Beide verdachten zaten in de wagen. Op de achterbank lag inbrekersgereedschap en een fles cognac. Het navigatiesysteem was gemanipuleerd.
De inbrekers hadden hun reisdoelen uit het systeem gehaald, zei de officier van justitie. Hun telefoons waren met aluminium omwikkeld. Mogelijk om te voorkomen dat die door zendmasten werd aangestraald. 

Buit op hotelkamer

In een van de telefoons stond het telefoonnummer van een slachtoffer. De mannen hadden een toegangskaart van een hotel in Zuidbroek. Daar waren ze ingecheckt. Op hun hotelkamer lagen dure horloges en contant geld. 
De officier van justitie denkt dat de mannen bij Chinese restauranthouders inbraken, omdat die veel aan het werk zijn en dus niet thuis zijn. De mannen waren op zitting weinig spraakzaam. 

Jeugdstrafrecht

De officier eiste voor de jongste ruim vier maanden jeugddetentie (gelijk aan het voorarrest) en daarbij zestig dagen voorwaardelijke celstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.