Partij voor de Dieren: kerst op Grote Markt moet helemaal anders

Zo'n kerstboom wil de partij niet meer zien
Zo'n kerstboom wil de partij niet meer zien © Jetta Post/RTV Noord
De Partij voor de Dieren wil een andere invulling van het winterfestijn in de stad Groningen. Ze heeft felle kritiek op de kerstboom en de 'energieverslindende' ijsbaan.
'Het kappen van een prachtige grote boom om een paar weken als kerstboom te dienen, is in deze tijd van klimaat- en biodiversiteitscrisis onverteerbaar.'
De partij stelt er schriftelijke vragen over aan het college. Daarnaast zegt de partij kritisch te zijn op de toenemende vercommercialisering van de openbare ruimte, waarbij ze wijst op de verschijning van de Coca Cola-truck op de Grote Markt.

Energieverbruik ijsbaan onbekend

'Het college wil een gezond, groen en gelukkig Groningen, daar zagen we weinig van terug bij het Groninger winterfestijn', zegt raadslid Terence van Zoelen. Hij wil weten hoeveel energie de ijsbaan heeft verbruikt en waar de energie vandaan kwam. Ook pleit de partij voor een alternatief voor de grote kerstboom.
De partij zegt verder 'plezier en gezelligheid tijdens de wintermaanden van groot belang' te vinden, maar de invulling daar niet mee stroken. 'De muzikale omlijsting zeker niet.'