Oppositiepartijen: 'Overheid moet boetes betalen voor wachtende Groningers'

Sandra Beckerman van de SP dinsdagavond tijdens het debat in de Kamer
Sandra Beckerman van de SP dinsdagavond tijdens het debat in de Kamer © Bart Maat/ANP
Oppositiepartijen SP en PvdA in de Tweede Kamer pleiten ervoor dat de overheid boetes betaalt voor Groningers die te lang wachten op de afhandeling van mijnbouwschade.
De Tweede Kamer vergadert dinsdag over de tijdelijke wet Groningen. Beckerman vindt dat de boeteclausule moet worden toegevoegd aan de wet. 'Elk half jaar dat Groningers te lang wachten, betaalt de overheid een boete van 500 euro', zegt Beckerman.

Verleiden

De PvdA steunt het voorstel van Beckerman. Beckerman probeerde ook nog VVD-Kamerlid Mark Harbers te verleiden voor haar plan. 'Misschien dat we elkaar hierover tegemoet kunnen komen.' 
Harbers zegt niet 'absoluut nee', maar voelt weinig om te strooien met boetes. 'Het is meer een lapmiddel. Wat schiet de bewoner daarmee op? Ik hoop dat het straks gewoon niet meer nodig is', zegt hij. 

Onnodig

In de ogen van minister Wiebes van Economische Zaken is het niet nodig om te regelen dat de overheid boetes moet betalen. 'De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade hanteert al bedragen als Groningers te lang moeten wachten', zegt Wiebes.