In maart start bouw nieuwe hoogspanningsverbinding Noord-Groningen

TenneT start in maart met de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en Vierverlaten.

120 masten worden gebouwd om de 40 kilometer lange verbinding tussen de twee hoogspanningsstations mogelijk te maken. Als eerste worden de funderingen voor de masten geplaatst. Ook worden er werkterreinen en wegen aangelegd.

Nieuwe aannemer

BAM Infra Nederland en een samenwerkingsverband tussen Mobilis en Strukton Civiel gaan zich ontfermen over de eerste werkzaamheden. De aannemers voeren ieder de helft van het werk uit.

TenneT moest op zoek naar een nieuwe aannemer nadat ze er niet uitkwamen met de vorige. Die zou niet aan contractuele eisen en voorwaarden voldoen.

Bang voor schade aan natuur

De 380 kV-verbinding is omstreden. Natuurorganisaties en bewonersgroepen stapten daarom naar de Raad van State, omdat ze vinden dat de aanleg het landschap en de natuur teveel aantast. De bezwaarmakers kregen geen gelijk.

Wel moest het Rijk een beter landschapsplan maken van de rechter. Hierin staat omschreven hoe de hoogspanningsverbinding in het landschap geplaatst wordt. Deze opdracht staat de aanleg van de lijn volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische zaken niet in de weg. Momenteel wordt het landschapsplan nog aangepast.

Een woordvoerder van TenneT laat ook weten dat niks de aanleg meer in de weg staat: 'Alle vergunningen voor de aanleg zijn verleend.'

Betere verbinding

De nieuwe 380 kV-verbinding wordt gebouwd om meer stroom tussen de Eemshaven en de stad Groningen te kunnen transporteren. Het gaat onder meer om stroom dat afkomstig is uit Denemarken.

De bouw van de masten en lijnen voor de 380 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Eemshaven Oudeschip en Vierverlaten (bij Westpoort Groningen) starten in het voorjaar van 2020. Hiervoor loopt nog een aanbesteding, laat de woordvoerder van TenneT weten. De nieuwbouw wordt uitgevoerd met Wintrackmasten.

De oude 220 kV-verbinding over een lengte van zo'n 50 kilometer zal worden afgebroken zodra de nieuwe in gebruik is. 163 masten worden daardoor gesloopt. De nieuwe verbinding moet in 2023 klaar zijn voor gebruik.

Lees ook:

Raad van State: plan hoogspanningslijn Noord-Groningen moet worden aangepast
TenneT zegt contract op met aannemer hoogspanningslijn
'Verzet blijft, ook al zijn het 50.000 bladzijdes'

Meer over dit onderwerp:
Eemshaven
Deel dit artikel:

Recent nieuws