Een blender als je niet vaccineert? 'Dat kan gewoon niet!'

'Ik dacht eerst dat dit nep was, maar dat blijkt niet zo te zijn', zegt kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG. Een website geeft zwangere vrouwen een blender cadeau, als ze zich niet laten vaccineren.

Vrouwen krijgen tijdens de 22ste week van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest. Dit beschermt ook het ongeboren kind. De website missnatural.nl, die de blender aanbiedt, noemt vaccinaties 'weerzinwekkend'. Gezond eten uit de blender zou beter zijn dan vaccineren.

Leven in eigen bubbel

Volgens kinderarts Rake hebben de bedenkers van de actie geen medische achtergrond. 'Ze leven in hun eigen bubbel met eigen waarheden en feitelijke onjuistheden', zegt de kinderarts.

Zo wordt door de site gesteld dat de vaccins onveilig zijn. Rake weerspreekt dat. 'Tientallen studies hebben aangetoond dat ze veilig zijn.'

Het verbieden van de site ligt moeilijk. 'Het valt onder de vrijheid van meningsuiting, dat is ook een groot goed', zegt de kinderarts. 'We kunnen er alleen tegen ageren en laten weten waarom er gevaccineerd wordt.'

Jaarlijks worden zo'n 180 ongevaccineerde kinderen met ernstige kinkhoest het ziekenhuis binnenkomen. Zo'n twee à drie zuigelingen overlijden aan de ziekte.

Rake vindt de actie vooral een slecht signaal naar twijfelende ouders toe. 'Echte anti-vaxxers moet je links laten liggen. Die krijg je toch niet mee', zegt de kinderarts. Hij vindt dat voorkomen moet worden dat ouders die nog twijfels hebben, besluiten niet in te enten.

Alle kinderartsen vaccineren hun eigen kinderen. Ze weten dat het veilig is.
Jan Peter Rake - kinderarts UMCG

'Alle kinderartsen in Nederland vaccineren hun kinderen. Ze weten dat vaccins veilig en effectief zijn', stelt Rake. Veel mensen die het nut van inentingen betwijfelen, zeggen dat ziektes als kinkhoest bijna niet voorkomen.

'We kennen de ziekte niet meer goed,' zegt Rake, 'daarom zijn we minder bang dat ons kind ziek wordt.' Als kinderarts ziet hij jaarlijks tientallen ongevaccineerde kinderen op de intensive care belanden. 'Die waren te voorkomen.'

Praten met ouders van ziek kind

Als Rake doodzieke ongevaccineerde kinderen in het ziekenhuis krijgt, gaat hij altijd in gesprek met de ouders. 'Maar het is nooit een verwijt. Elke ouder maakt een keuze vanuit liefde en de beste bedoelingen. Dat die keuzes onhandig zijn geweest, mag je de ouders nooit verwijten', vindt hij.

Inmiddels heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie gaat naar de zaak kijken.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws