Van der Schaaf: 'Markt en gemeente moeten samenwerken in plaats van mopperen'

'Er wordt echt flink gebouwd', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van de gemeente Groningen. 'Dit jaar worden er naar verwachting meer dan tweeduizend woningen opgeleverd.'

'Het is altijd makkelijk om naar de overheid te wijzen', zegt Van der Schaaf in een reactie op makelaar Albrechtus Tebbens Torringa. Die verwijt de wethouder 'bestuurlijk onvermogen' omdat er niet genoeg nieuwe woningen zouden worden gecreëerd in de gemeente Groningen.

'Is al topprioriteit'

Waar Torringa vindt dat het bouwen van woningen voor Van der Schaaf topprioriteit zou moeten zijn, vindt de wethouder zelf dat dit al het geval is. 

Torringa vindt dat de gemeente bepaalde eisen op het gebied van architectuur en duurzaamheid moet laten vallen om sneller te kunnen bouwen. Van der Schaaf ziet daar niets in.

'Al die eisen dumpen is het domste wat je kunt doen. Bovendien zijn de eisen vaak wettelijk verplicht. En de eisen over architectuur zijn er niet voor niets: je bouwt een woning immers niet alleen voor degene die erin woont, er zijn ook mensen die er tegenaan moeten kijken.

'Meer woningen te koop'

Bovendien zijn er volgens Van der Schaaf in Meerstad meer woningen te koop dan makelaar Torringa stelt. 'Hij zegt dat er slechts één woning te koop is, maar het zijn er 33. Bovendien is er een optie op nog eens 94 woningen.' 

'Ik ben een beetje verbaasd door wat hij zegt. Op deze manier met de vinger naar elkaar wijzen heeft ook niet veel zin. Het belangrijkste is nu vooral dat er wordt gebouwd.'

Woonplicht ook voor 'kleine beleggers'

Om de woningnood onder mensen met een middeninkomen tegen te gaan, wil Van der Schaaf een woonplicht invoeren. Mensen die een huis kopen in de gemeente Groningen zouden daar verplicht vijf jaar zelf in moeten wonen.

'Die woonplicht moet er komen, zowel voor mensen die veel woningen bezitten als voor mensen die bijvoorbeeld een woning kopen voor hun zoon of dochter', vindt Van der Schaaf. 

Hij heeft goede hoop dat het kabinet hem daarvoor de ruimte gaat geven. 'Wethouders van verschillende steden en politieke partijen zijn het met mij eens.'

Lees ook:

- 'Dat Groningen in Meerstad geen woningaanbod weet te creëren, beschouw ik als bestuurlijk onvermogen'
'Vastgoedbeleggers zorgen ervoor dat leraren en agenten niet meer in onze stad kunnen wonen'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad woneninstad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws