Zeldzame rechtszaak: gedwongen opname voor tbc-behandeling afgewezen

De rechtbank in Groningen.
De rechtbank in Groningen. © Henk Binnendijk/Flickr Creative Commons
Een 31-jarige man hoeft niet gedwongen opgenomen te worden in tuberculosecentrum Beatrixoord in Haren, onderdeel van het UMCG. Maar hij gaat wel.
Advocaat Niek Heidanus heeft het nog nooit eerder meegemaakt: een rechtszitting waarbij iedere aanwezige, van rechter tot advocaat, een mondkapje draagt. Vandaag was de eerste keer dat dit wél zo was.

Gedwongen opname kan maanden duren

De man om wie de zaak draait, was het niet eens met zijn opname. Hij twijfelde aan de diagnose. De eerste test op de besmettelijke longziekte tuberculose was negatief. Een longfoto bevestigde uiteindelijk dat de man wel een tbc-besmetting had.
Heidanus was pas een dag voor de zitting advocaat van de man geworden. 'Ik heb hem ervan weten te overtuigen dat een opname belangrijk was. Uiteindelijk ging hij akkoord met behandeling en daarom is een gedwongen opname van de baan.'
De man ondergaat een behandeling die vier tot zes maanden kan duren.

Zeldzaam

Volgens de advocaat komt het niet vaak voor dat mensen zich weigeren te laten behandelen voor lichamelijke problemen. 'Als het voorkomt, zijn het vaak mensen die een psychische stoornis hebben en dan niet inzien dat ze behandeling nodig hebben. Maar dat is bij deze man niet aan de orde.'
Het is soms nodig om mensen met tuberculose op te nemen. Meestal laten patiënten zich vrijwillig opnemen, maar een enkele keer komt het voor dat iemand weigert. 'Sinds 2000 is er 49 keer iemand gedwongen opgenomen', zegt Heidanus. Groningen heeft het grootste behandel- en expertisecentrum van Nederland voor tuberculose.