Onderzoek naar mogelijke privacyschending bij Werkplein Fivelingo

© Martin Drent/RTV Noord
Werkplein Fivelingo onderzoekt of het privacyregels overtrad bij gesprekken met uitkeringsgerechtigden. De cliëntenraad van het werkplein kreeg hier meerdere klachten over.
Dat zou zijn gebeurd bij zogenoemde activeringsgesprekken, waarbij gekeken wordt of mensen met een uitkering kunnen doorstromen naar betaald werk.
Deze sessies vinden plaats in groepen. Volgens de cliëntenraad worden tijdens sessies vragen gesteld over gezondheid, psychische gesteldheid en schulden.

Per direct stoppen

Oppositiepartij PvdA eiste donderdagavond tijdens de raadsvergadering van Appingedam dat het werkplein per direct stopt met het stellen van deze mogelijk privacygevoelige vragen.
'We hebben geen bezwaar tegen groepsgesprekken, maar willen voorkomen dat de privacy van deelnemers wordt geschonden', zegt Hilbrand Brantsma van de PvdA. 'We willen Werkplein Fivelingo behoeden voor een zaak bij de Autoriteit Persoonsgegevens.'
Alleen D66 steunde de motie. De andere partijen willen eerst het onderzoek afwachten. 'Ik kan mij niet voorstellen dat Werkplein Fivelingo niet weet waar de grenzen liggen. Ik wil erg graag de andere kant horen, dus ik ga hier niet in mee', zei Ina Schenkel van mede-oppositiepartij ChristenUnie.

Zwaar aangezet

Coalitiepartijen Lokaal Belang Eemsdelta (voorheen Gemeentebelangen Appingedam) en CDA sluiten zich bij de ChristenUnie aan. CDA-fractievoorzitter Bert Raangs vindt de kwestie zelfs erg zwaar aangezet door de PvdA:
'Laten we eerst kijken hoe het in elkaar zit. Daarna wil ik graag van de wethouder horen welke acties worden ondernomen.'

Baat bij

Wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) laat weten dat deelnemers worden tegengehouden als ze teveel privacygevoelige kwesties uit zichzelf vertellen. Ze benadrukt dat sommige mensen daar overigens wel baat bij hebben.
'Een deel van de cliënten vindt het fijn om dat kwijt te kunnen. Als we dat via die motie gaan verbieden, worden dat soort gesprekken best wel lastig. Daarom gaan we in het onderzoek kijken wat daar precies plaatsvond en waar mensen baat bij hebben.'
Werkplein Fivelingo regelt de Participatiewet, de uitkeringen en de minimaregelingen voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum.