Advocaat: Stadskanaalster drugsverdachten snel voor Hongaarse rechter

Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal zouden levenslang de gevangenis in kunnen gaan.
Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal zouden levenslang de gevangenis in kunnen gaan. © Videostill RTV Noord
Het proces tegen de Stadskanaalster topsprinter Roelf B. en zijn plaatsgenoot Gert-Jan N. in Hongarije zal naar verwachting binnen twee maanden beginnen.
De twee zitten in een Hongaarse cel op verdenking van drugshandel.
Dat heeft B.'s advocaat Gergö Simon tegen het ANP gezegd. Hij hoopt dat de Stadskanaalsters hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten.

Verlenging van hechtenis

'Maar er is al verlenging van de hechtenis aangevraagd die op 9 februari zal aflopen. Meestal duurt het één of twee maanden voordat de inleidende zitting begint', aldus de advocaat.
De twintigers werden vorig jaar opgepakt op het Sziget muziekfestival in Boedapest. Zij zouden daar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs.
De politie vond 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten en xtc-pillen met een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro).

Levenslang

Volgens de Hongaarse politie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan een ernstig vergrijp en moet er rekening worden gehouden met een celstraf tot twintig jaar en mogelijk levenslang. Hongarije heeft de strengste antidrugswetgeving van Europa.
Het politieonderzoek is afgerond en overgedragen aan de officier van justitie. Bij het onderzoek werd samengewerkt met de Nederlandse politie.

Wagen opsporen

'Dankzij de Nederlandse collega's konden wij de wagen opsporen waarin zij drugs hadden', vertelde de Hongaarse politiewoordvoerder Gergely Fülöp.  'De verdachten wilden niet zeggen waar de auto was, maar de Nederlandse politie had de nummerplaatgegevens.'
Juridische procedures duren vaak lang in Hongarije en het land staat onder druk van de EU om de rechtbanken te hervormen.