Hier is het Holocaustmonument Levenslicht bij jou in de buurt te zien

De 104.000 lichtgevende stenen van het tijdelijk holocaustmonument Levenslicht van Daan Rosengaarde worden komende week verspreid over 170 Nederlandse gemeenten. In alle Groninger gemeenten is een kleinere versie van het kunstwerk te zien.

De stenen staan voor het totaal aantal holocaustslachtoffers in Nederland, die dit jaar op 26 januari worden herdacht.

Elke deelnemende gemeente in onze provincie krijgt ruim 600 stenen en een zuil die ultraviolet licht uitstraalt, waarmee het kunstwerk nagebouwd kan worden. De stenen geven om de paar seconden licht en doven vervolgens weer, als een soort ademhaling.

Op de onderstaande kaart kun je zien waar en wanneer het monument bij jou in de buurt staat:

Deelname

Gemeenten met een Holocaustverleden konden tegen betaling van 2000 euro deelnemen aan het tijdelijke monument. Na afloop van de herdenkingsperiode gaan de zuilen terug naar de kunstenaar.

Nooit eerder is op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij deze zwarte bladzijde
Nationaal Comité 4 en 5 mei

De gemeenten mogen de stenen ook houden en er eventueel een nieuwe herdenkingsbestemming aan geven, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

'Het was nadrukkelijk de bedoeling dat Levenslicht eenmalig en tijdelijk zou zijn in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid', zegt het comité. 'Veel gemeenten hebben wel een eigen, blijvend monument om de holocaustslachtoffers te gedenken. Maar nooit eerder is op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij deze meest zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog.'

Herdenking

De onthulling van de lokale edities van Levenslicht gaat in veel gemeenten gepaard met het voorlezen van de namen van plaatselijke slachtoffers.

Lees ook:

- Zoektocht naar onbekende foto's uit Tweede Wereldoorlog gestart

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws