Gratis nestkasten in Westerwolde vliegen de deur uit

Ze zijn niet aan te slepen: de gratis nestkasten voor mezen in Westerwolde. Vrijdagochtend maakten medewerkers van Werklab in Vlagtwedde nog een stuk of dertig extra. De voorraad van 500 ging er binnen twee dagen doorheen.
De gemeente Westerwolde geeft de gratis vogelhuisjes weg, omdat de vogels helpen bij het bestrijden van de overlastgevende eikenprocessierups.

'Hot item'

Wethouder Bart Huizing had niet verwacht dat de kasten al zo snel een nieuwe eigenaar zouden hebben. 'Je ziet dat de eikenprocessierups een hot item is', zegt hij. 
Ook Jan Schoonbeek van Werklab Westerwolde had niet verwacht dat alles nu al op zou zijn. De afgelopen maanden is het werkvoorzieningschap druk bezig geweest met de bouw van de nestkasten. 

Bestrijding kost tienduizenden euro's

Per jaar geeft de gemeente ongeveer 50.000 euro uit aan de bestrijding van de overlastgevende rups. Dat geld wordt onder andere gebruikt om de rups op te zuigen, maar er wordt ook steeds meer gekeken naar ecologische oplossingen, zoals het niet maaien van bermen.
Op die manier kunnen rupsetende insecten zich beter voortplanten. 

Niet de eerste weggeefactie

Het is overigens niet de eerste keer dat de gemeente Westerwolde iets weggeeft. Eerder gaven ze oude plaatsnaamborden van de voormalige gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde weg. Ook daar was veel belangstelling voor.
Of de gemeente in de toekomst nog dingen gaat weggeven wil de wethouder niet zeggen. 'Wij hebben altijd ideeën', zegt hij. Verder wil hij er niks over kwijt.