Opnieuw discussie over opvang ex-verslaafden in woonwijk (update)

Het uitzicht op de Barkmolenstraat vanuit de opvang
Het uitzicht op de Barkmolenstraat vanuit de opvang © Robert Pastoor/RTV Noord
De fracties van de VVD, CDA, SP en Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad hebben vragen over de opvang van ex-verslaafden in de Barkmolenstraat in Stad, ondanks een gerechtelijke uitspraak.
De rechter in Zwolle bepaalde een maand geleden dat de veertien voormalig verslaafden die er nu worden opgevangen mogen blijven. Maar de voorgenomen uitbreiding naar 26 cliënten mag voorlopig niet.
De vier partijen stellen dat uit de uitspraak van de rechter blijkt dat 'de opvang van bewoners met een psychische stoornis of een persoonlijkheidsstoornis een grote impact op de buurt heeft'.

'Signalen niet besproken'

Ze verwijzen verder naar een advies dat de politie in maart vorig jaar gaf, dat er mogelijk incidenten kunnen plaatsvinden. 'Deze signalen hadden met de bewoners besproken moeten worden', stellen de raadsfracties.
'Dit moet je heel zorgvuldig doen, want het is een lastige doelgroep', zegt VVD-raadslid Jasper Boter.

'Met de billen bloot'

'Je kunt het niet maken om nu nog een streep door het hele project te zetten, maar ga nu eens goed met de bewoners om tafel en kijk ze in de ogen. Met de billen bloot en excuses aanbieden, dat is toch wel het minste.'
'Bespreek heel goed wat er in het politierapport staat. Waarom voelen jullie je niet senang en hoe kunnen we jullie veiligheidsgevoel waarborgen?'
Wat Boter betreft is van een uitbreiding naar 26 ex-verslaafden voorlopig hoe dan ook geen sprake. 'Ga eerst eens kijken hoe het loopt. En zorg dat er een contactpersoon is die continu bereikbaar is voor de bewoners.'
De partijen willen de kwestie aan de orde stellen tijdens de raadscommissie die volgende week woensdag op de agenda staat.
Dit bericht is aangevuld met quotes van Jasper Boter