Groningen Airport Eelde komt weg met waarschuwing na vliegen buiten sluitingstijden

Twee bezoekers wandelen de terminal van Groningen Airport Eelde binnen.
Twee bezoekers wandelen de terminal van Groningen Airport Eelde binnen. © ANP
De waarschuwing die Groningen Airport Eelde heeft gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport omdat een vliegtuig buiten de geldende vliegtijden landde op Eelde, is terecht afgegeven. Dat oordeelde de rechtbank maandag.
De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) wilde dat het vliegveld harder werd aangepakt door de inspectie. Zij eisten een dwangsom, maar dat vond de bestuursrechter in Groningen niet nodig, weet RTV Drenthe.

Drie incidenten

VOLE-voorzitter Jan Wittenberg sprak vorige maand tijdens de zitting over drie incidenten. De eerste twee incidenten vonden eind 2018 plaats, toen een vliegtuig na sluitingstijd (23.00 uur) landde en een ander vliegtuig na sluitingstijd opsteeg. Het derde incident vond plaats in juli, toen een vliegtuig nog voor de opening van het vliegveld (06.30 uur) over de landingsbaan taxiede. 
Voor één incident kreeg de luchthaven al een waarschuwing van de inspectie. De rechtbank meende dat ook het tweede incident een waarschuwing verdiende. Het derde incident valt binnen de regels en hoeft volgens de rechtbank niet te worden bestraft.