UMCG schakelt Citrix weer in na beveiligingsupdate

Het UMCG.
Het UMCG. © Jos Schuurman/FPS
Het UMCG heeft maandagavond de zogenoemde Citrix-servers weer ingeschakeld. Na een beveiligingsupdate en verschillende tests vindt het ziekenhuis dat weer verantwoord.
Vorige week besloot het UMCG, net als meerdere gemeenten, de provincie en diverse grote bedrijven, om de servers uit te schakelen. Er was een beveiligingslek gevonden.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwde zelfs voor de gevaren hiervan. Door het lek was het voor hackers makkelijk om toegang te krijgen tot de gegevens op de servers.

Thuiswerken

Door het uitschakelen van Citrix kunnen medewerkers van de betreffende instanties niet thuiswerken. Ook was het inloggen op bepaalde delen van sites niet mogelijk, zoals het patiëntenportaal van het UMCG of het inzien van de belastingaanslag bij het Noordelijk Belastingkantoor.
Naast het UMCG besloten onder meer de gemeenten Groningen, Delfzijl, Westerkwartier, de provincie en DUO de Citrix-servers uit te schakelen. Voor zover bekend hebben zij de servers nog niet weer opgestart.