Tbs Krish J. toch weer met een jaar verlengd

Het vermoorde meisje Varscha Mohansingh
Het vermoorde meisje Varscha Mohansingh © Archief RTV Noord
De tbs van Krish J., de man die in 2002 Varscha Mohansingh om het leven bracht in Wildervank, wordt met een jaar verlengd.
De tbs-kliniek adviseerde na twaalf jaar te stoppen met de maatregel. Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en wilde J. een jaar langer onder toezicht houden.
De rechtbank in Groningen bepaalde dinsdag dat J. nog steeds trekken van een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Leven op orde

J. woont al geruime tijd buiten de kliniek in het zuiden van het land. Hij heeft een gebiedsverbod voor Veendam en omstreken, omdat Varscha's familie daar woont. De man zou zijn leven weer op orde hebben: hij heeft een vaste baan in de horeca, een relatie, een huis en vrienden. Ook krijgt hij begeleiding van een buddy.
Zowel de psychiater van de kliniek als de reclassering adviseerde beëindiging van de tbs. De man zou geen persoonlijkheidsstoornis meer hebben, wat vrij uniek is. Toch bleek het Openbaar Ministerie terughoudend. 'Het is nog maar kort stabiel', vond de officier. J. gaat sinds anderhalf jaar met proefverlof.
De rechter bepaalde dus dat de tbs verlengd wordt, omdat J. nog trekken heeft van een persoonlijkheidsstoornis.

Badkuip

In 2002 vermoordde J. de 14-jarige Varscha. Hij was een huisvriend van de familie. Hij wurgde haar en liet haar achter in de badkuip. Haar broertje en zusje vonden haar toen ze tussen de middag uit school kwamen om thuis te lunchen.
J. kwam na dna-onderzoek in beeld als verdachte. Hij werd in 2004 veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man heeft een verstandelijke beperking. In 2008 begon hij aan zijn tbs-behandeling.

Verlenging tbs

Vorig jaar kreeg J. voor het eerst één jaar verlenging van zijn tbs in plaats van twee jaar. Omdat het goed met hem ging en hij een stabiel leven had, hoefde hij toen niet meer gedwongen behandeld te worden.
De familie van Varscha reageerde destijds geschokt. De vader van het meisje werd vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf voor het bedreigen van de advocaat van J.