Asielbus blijft dit jaar nog rijden, beveiligers in de bus verdwijnen

De speciale bus tussen Ter Apel en Emmen
De speciale bus tussen Ter Apel en Emmen © Marten Nauta/RTV Noord
De speciale bus voor asielzoekers tussen Ter Apel en Emmen blijft in ieder geval tot het einde van dit jaar rijden. De passagiers gaan weer opstappen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel waardoor het niet meer nodig is dat beveiligers meerijden.
Dat staat in een plan dat in handen is van RTV Noord.

Onderhandelingen

Door de passagiers weer voor het aanmeldcentrum te laten instappen, kunnen de daar aanwezige beveiligers toezicht houden. Op die manier zijn geen extra beveiligers op de bus meer nodig. In de eerste maanden van de proef met de asielbus was dat ook zo.
Het plan is opgesteld na onderhandelingen tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, Qbuzz, de gemeente Westerwolde en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Extra geld van het Rijk

Woordvoerder Henk Wolthof zegt namens de verschillende partijen: 'De staatssecretaris heeft voor 2020 extra geld beschikbaar gesteld aan de gemeente voor de veiligheid in Ter Apel.' De gemeente heeft besloten om dat geld in te zetten voor de speciale bus.
Wolthof zegt er gelijk bij: 'We gaan wel in een afgeslankte vorm verder'. De bus reed vorig jaar elk uur. Vanaf deze week rijdt de bus alleen in de ochtend, aan het einde van de middag en in de avond. Tussen 12:00 uur en 16:45 uur vertrekt de asielbus niet vanaf het aanmeldcentrum.
Volgens Wolthof is daarvoor gekozen omdat de bus soms leeg of bijna leeg was. 'Door de afgeslankte vorm gaan we heel fatsoenlijk met belastinggeld om', zegt hij.

Overlast verminderen

De speciale pendelbus voor asielzoekers is ingevoerd om de overlast op de reguliere buslijn, lijn 73, te verminderen. De overlast werd voornamelijk veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen. De proef zou eerst drie maanden duren maar werd al vier keer verlengd, en loopt nu dus nog steeds.
Dit is wat chauffeurs van Qbuzz op de bussen van lijn 73 meemaakten:

Onduidelijkheid over incidenten

Qbuzz wilde half december vorig jaar de speciale buslijn afschaffen en teruggaan naar de 'normale' situatie. Buslijn 73 zou dan weer moeten stoppen bij de bushalte van het aanmeldcentrum in Ter Apel. 
Daarbij speelde ook een rol dat er vanaf half december in alle bussen camera's hangen en niet meer met contant geld kan worden betaald. 

Incidenten

Voorwaarde voor het stoppen van de proef was dat er rond die tijd geen incidenten meer zouden zijn. Uit cijfers van het ministerie leek dat het geval. Maar na een reportage van Nieuwsuur zette burgemeester Jaap Velema vraagtekens bij die cijfers. De proef werd daarom opnieuw verlengd.
Het nieuwe plan ligt in de lijn van een motie die de gemeenteraad van Westerwolde vorig jaar aannam. Pieter Dinkla (VVD), de indiener van de motie, is tevreden. 'Ik had niet anders verwacht. Met een beetje nuchter boerenverstand weet je dat de bus moet blijven bestaan.'