Van Foreest doet ondanks remise nog bovenin mee

Jorden van Foreest is in de negende ronde van het Tata Steel schaaktoernooi niet verder gekomen dan remise. Tegen de Wit-Rus Vladislav Kovalev had de 20-jarige Stadjer lange tijd het overwicht maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een half punt.

In het begin van de partij was Van Foreest bereid zijn dame te geven in ruil voor een toren, paard en pion. Kovalev ging deze ongelijke materiaalverhouding uit de weg en koos voor een solide benadering.

Dat bleek een verkeerde keus, want Van Foreest bereikte na dameruil een zeer gunstig eindspel. Daarin speelde hij echter iets te snel en net niet zorgvuldig, waarna de tevens jonge Wit-Rus een fort kon bouwen.

Verrassing

Van Foreest is op papier de minst sterke schaker van de veertien grootmeesters in de hoogste groep in Wijk aan Zee. Hij weet tot nu vriend en vijand te verbazen met goede openingsvoorbereiding en sterk spel.

Van Foreest staat met 5,5 punten uit 9 op de gedeeld tweede plek. Daar bevindt hij zich in goed gezelschap, onder andere met wereldkampioen Magnus Carlsen. Op de eerste plek staat de Amerikaan Fabiano Caruana, de nummer twee van de wereldranglijst.

Het Tata Steel schaaktoernooi is dertien ronden lang en duurt tot en met zondag. Van Foreest speelt onder meer nog tegen Nederlands sterkste schaker Anish Giri.

Lucas

Ook Jordens broer Lucas kon geen potten breken. De tweede Van Foreest-telg speelde in de Challengers-groep tegen landgenoot Max Warmerdam, die remise afdwong door eeuwig schaak te geven.

Lees ook:

- Van Foreest speelt gelijk tegen zestienjarige koploper

Meer over dit onderwerp:
sport WIJK AAN ZEE
Deel dit artikel:

Recent nieuws