Tweede Kamer unaniem over schadewet; vernieuwd schadeloket stap dichterbij

© Wikimedia commons
De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag unaniem voor de tijdelijke wet Groningen gestemd. Dat betekent dat de NAM op een haar na buitenspel staat bij de afhandeling van mijnbouwschade.
Sinds eind maart 2017 houdt het gasbedrijf zich al niet meer bezig met de afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen heeft die klus een jaar later overgenomen.

Schade

Door de wet die dinsdag in de Tweede Kamer is aangenomen, wordt de overheid straks verantwoordelijk voor de afhandeling van mijnbouwschade. Het nieuwe schadeloket Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wordt dan de opvolger van de TCMG.
De procedure voor het afhandelen van schade blijft hetzelfde. Wel kunnen gedupeerden voor ook andere vormen van schade bij het nieuwe loket terecht. Zoals immateriële schade en vermogensschade. 

Aanpassingen

De Tweede Kamer heeft de wet hier en daar wel wat aangepast. Zo hebben GroenLinks en CDA ervoor gezorgd dat het IMG straks ook bevoegd is om besluiten te nemen over schades die in het verleden zijn behandeld door Centrum Veilig Wonen of de NAM. 
Daarnaast vindt GroenLinks het belangrijk dat de wet binnen twee jaar wordt geëvalueerd en daarna om de drie jaar. 'Uit het verleden blijkt dat de feiten en omstandigheden rondom de gaswinning in Groningen regelmatig aan verandering onderhevig zijn', zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee daarover.

Ruimhartig

Regeringspartijen D66, ChristenUnie, VVD en CDA vinden dat de wet niet garandeert dat de schadeafhandeling ook 'ruimhartig' gebeurt. Dat is één van de belangrijkste uitgangspunten van TCMG. De partijen vinden dat de uitgangspositie van gedupeerden er niet slechter op mag worden door de nieuwe wet.
Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet, is de Eerste Kamer aan de beurt. Wanneer die zich hierover buigt, is nog onduidelijk.