Tweede Kamer trapt op de rem bij ontmanteling sensorennetwerk

Een bevingssensor
Een bevingssensor © RTV Noord
Minister Wiebes van Economische Zaken moet de ontmanteling van het sensorennetwerk in het aardbevingsgebied pauzeren. Het voorstel van de SP hiervoor wordt breed gesteund in de Tweede Kamer.
'Ik ben heel blij dat het voorstel is aangenomen', zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. 'Het netwerk mag nu niet ontmanteld.'

Toegevoegde waarde

In november vorig jaar maakte de NAM bekend dat het stopt met het sensorennetwerk. Sommige bewoners in het aardbevingsgebied hebben een kastje in hun huis dat trillingen van aardbevingen registreert. Het gasbedrijf is bezig met het ontmantelen van het systeem. 
Volgens de NAM en experts heeft het netwerk wetenschappelijk weinig toegevoegde waarde. Bovendien heeft het KNMI een eigen netwerk dat aardbevingen registreert. Maar dat netwerk geeft geen inzicht in de gevolgen op gebouwen.

Onduidelijkheid

Volgens Beckerman is er nog te veel onduidelijkheid over het nut van het netwerk dat nu wordt ontmanteld. Er zijn ook deskundigen die het project wel van waarde vinden.
Zolang er nog te veel onduidelijk is, moet het ontmantelen worden stopgezet. De Tweede Kamer wil van Wiebes weten wat de mogelijkheden zijn om het netwerk voort te zetten. Onder meer professor Bal van de Hanzehogeschool ziet mogelijkheden om door te gaan.

Duidelijk signaal

Een woordvoerder van minister Wiebes zegt dat het ministerie zich gaat buigen over het 'duidelijke signaal' dat de Tweede Kamer heeft afgegeven. Beckerman is blij met deze stap. 'De Kamer gaat er nu over debatteren. Mijn inzet: het netwerk behouden, verbeteren en onafhankelijk maken.'