'Dit heeft niet de schijn van belangenverstrengeling, maar is belangenverstrengeling'

Banden tussen het TopDutch-reclamebureau Initio en Berenschot zijn voor de drie noordelijke provincies reden geweest een streep te zetten door het onderzoek dat Berenschot deed naar de TopDutch-imagocampagne.
Initio-directeur Gerard de Boer heeft de afgelopen jaren meerdere betaalde en onbetaalde opdrachten uitgevoerd voor Berenschot. Binnenkort gaat De Boer opnieuw op aanvraag van Berenschot aan de slag. Hij houdt in april in het kader van de Leergang Groningen 2020 lezingen voor groepen ambtenaren, bestuurders en raadsleden.

Wat heeft het opgeleverd?

Het consultancybureau Berenschot kreeg begin december van de drie noordelijke provincies opdracht de TopDutch-campagne te onderzoeken op wat deze heeft opgeleverd. Reclameman De Boer won in 2017 met Initio de aanbesteding van de TopDutch-campagne.
Onderzoek door de drie noordelijke omroepen bracht de afgelopen dagen de zakelijke relatie tussen Berenschot en de TopDutch-hoofdrolspeler aan het licht. Voordat het artikel hierover zou verschijnen, besloten de provincies al een punt te zetten achter de samenwerking met Berenschot.

Wat is TopDutch?

TopDutch werd bekend van de brutale Hi Tesla-campagne die begin 2017 vanuit een groepje ondernemers en bestuurders werd opgezet om een fabriek van elektrische-autofabrikant Tesla naar het Noorden te halen.
Eind 2017 kreeg de Tesla-campagne een vervolg in een brede, tweejarige TopDutch-campagne die het Noorden als aantrekkelijke vestigingsregio voor buitenlandse bedrijven op de kaart moest zetten. Het bureau Initio won de aanbesteding voor die opdracht van 1,2 miljoen euro. Daarvan legden de drie noordelijke provincies elk vier ton op tafel.
Bekijk deze video op de site van RTV Noord

Kritiek vanuit de politiek

Meerdere politieke partijen in zowel Groningen, Friesland als Drenthe stelden sinds de start van de campagne eind 2017 al kritische vragen over de resultaten van TopDutch en over de prestaties van het bureau Initio.
Op de band tussen De Boer en Berenschot varieerden de reacties van afkeurend en zeer kritisch tot mild. Een enkele partij ziet geen bezwaar in het gastsprekerschap van De Boer voor Berenschot.
De reacties van twaalf van de dertien partijen in de Groningse Staten zijn hier (klik op de link) te lezen.