Tweede Kamer wil onderzoek naar acute zorg in Zuidoost-Groningen

Minister Bruno Bruins
Minister Bruno Bruins © ANP
Er moet onderzoek worden gedaan naar de toegankelijkheid van acute zorg in Zuid-Oost Groningen en Drenthe. Minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport moet voor de zomer met een evaluatie komen.
De voltallige Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van het CDA om een duidelijk beeld te krijgen van de nieuwe zorgsituatie in de regio, sinds de sluiting van onder meer spoedeisende hulp in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Want voor indiener Joba van den Berg staat het als een paal boven water: de acute zorg in het gebied is niet op orde. 

'Extra zorgen'

'De ambulancedienst in Drenthe en Zuidoost-Groningen geeft al meer dan een jaar aan minimaal twee keer per dag te maken hebben met een stop', zegt Van den Berg. Bij een stop geeft de spoedeisendehulppost aan vol te zijn, moet de ambulance door naar een ander ziekenhuis.
'Zo lang dat gebeurt, is de acute zorg niet op orde', zegt Van den Berg. 'Begin vorig jaar was dat al zo, maar inmiddels is ook de spoedeisende hulp in het Refaja én in Hoogeveen weg. Dat baart extra zorgen.'

Cijfers én oplossingen

De Kamer wil nu dat minister Bruins voor de zomer duidelijke cijfers heeft over het aantal 'stops' waar ambulances mee te maken krijgen, en wat de aanrijtijden precies zijn. Maar, zegt Van den Berg, 'hij moet ook met oplossingen komen.' Zo moet de minister kunnen beslissen bijvoorbeeld 'extra ambulanceposten te openen, om het aantal stops naar beneden te brengen'. Meer ambulances moeten volgens Van den Berg zorgen voor een betere spreiding, zodat de ziekenhuizen die nu vaak een stop hebben worden ontlast. 

Waar gaan patiënten heen?

De minister moet daarnaast zorgen voor een monitoring van patiëntenstromen. 'Zo weten we wat er verder in de zorgketen moet gebeuren', zegt Van den Berg. Ze wil bijvoorbeeld weten hoe andere ziekenhuizen in de regio omgaan met de komst van patiënten die eerder nog voor acute zorg naar het Refaja in Stadskanaal gingen.
Minister Bruins heeft al toegezegd om het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) te vragen om cijfers, en te werken aan de evaluatie.