Teleurgestelde bezwaarmakers: drijvend zonnepark stapje dichterbij

De Noord- en Zuidplas in Sellingerbeetse
De Noord- en Zuidplas in Sellingerbeetse © Kremer Zand en Grind
De plannenmakers van het drijvende zonnepark op de zandwinningsplas bij Sellingerbeetse kunnen verder met de ontwikkeling. Voorlopige plannen zijn door de gemeenteraad goedgekeurd.
Voor Klaartje Duijm is dat een teleurstelling. Ze startte een petitie tegen de komst van het drijvende zonnepark. Die petitie is op woensdagavond ruim 900 keer ondertekend. 

Vertrouwen in de politiek

'Ik had altijd veel vertrouwen in het politieke proces, maar dat vertrouwen is behoorlijk beschadigd', vertelt petitionaris Duijm. De gemeente Westerwolde onderzoekt bij elk zonneparkplan of de omgeving achter de plannen staat. 
Maar volgens Duijm gaat dat niet goed: 'Bij een bewonersbijeenkomst is er bijvoorbeeld niet gevraagd of je akkoord gaat met het zonnepark. Er is alleen maar gevraagd hoeveel zonnepanelen je aanvaardbaar vindt', vertelt ze.
Bovendien zouden niet alle meningen genoteerd zijn: 'Er zijn verschillende tegenstanders in de pauze weggegaan, omdat ze zich niet serieus genomen voelen. Pas na de pauze zijn de meningen opgeschreven. Ook zie ik mijn eigen tegenstem niet terug in het verslag', aldus de indiener van de petitie.

Duidelijke vraag

Volgens wethouder Henk van der Goot klopt het verhaal van Duijm niet. 'Wij vragen de omwonenden wat ze van de plannen vinden en of ze het eens zijn met de plannen. Dat is een hele duidelijke vraag', stelt de wethouder. 
'Uit de informatie die ik achteraf heb gekregen blijkt dat de vraag ook daadwerkelijk is gesteld', zegt Van der Goot. 'Ik heb eerder een vergelijkbare avond bijgewoond en dan komt heel duidelijk naar voren dat er bezwaren ingediend kunnen worden.'

Plannen

De initiatiefnemers, Kremer Zand en Grind en ontwikkelaar GroenLeven, willen een zonnepark plaatsen op de plas bij de Beetse Koel'n, waar ook gezwommen kan worden. De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de zandwinning. 
Een installatie die nu in Emmen staat, wordt verplaatst naar een industriegebied vlakbij de zandwinningsplas. Op die manier hoeven er geen vrachtwagens meer heen en weer te rijden zodat de verkeersoverlast verdwijnt.

Nog niet definitief

Dat de gemeenteraad nu toestemming heeft gegeven om verder te gaan met de plannen, betekent overigens niet meteen dat het zonnepark er ook komt. Woensdagavond ging het over de voorlopige plannen. Bovendien kan er vanaf nu bezwaar gemaakt worden. Later gaat het definitieve plan naar de gemeenteraad en moet er een definitief besluit worden genomen.