Meer schade aan hervormde kerk Oostwold dan gedacht

De hervormde kerk van Oostwold
De hervormde kerk van Oostwold © Google Street View
De hervormde kerk van Oostwold (Oldambt) er slechter aan toe dan werd gedacht. Een onafhankelijk expert van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft dit woensdag geconstateerd.
Schoonmakers stuitten vorige week op puin op de vloer, dat van het plafond was gevallen. Daarop werd onmiddellijk melding gemaakt bij de TCMG. Na een eerste inspectie werd de dienst van zondag uit voorzorg afgeblazen, vanwege een 'acuut onveilige situatie'.
Woordvoerder Jouke Schaafsma: 'Duidelijk was toen al dat de kerk niet veilig was vanwege vallend pleisterwerk. Vandaar dat de sleutel van de kerk werd afgegeven en dat de dienst van afgelopen zondag alvast werd afgelast.'

Meer dan vallend pleisterwerk

En niet ten onrechte, zag een deskundige van TCMG woensdag. Die schade-expert constateerde namelijk dat er wel eens meer aan de hand zou kunnen zijn dan alleen vallend gips en pleisterwerk.
'Het lijkt ernstiger te zijn. Het zou volgens de schade-expert best kunnen dat er ook schade aan de constructie is', zegt Schaafsma.

Is het mijnbouwschade?

Nader onderzoek is nodig om uit te zoeken wat precies de oorzaak is van deze schade. Komt het door de mijnbouw? Door vocht? Of is het toch gewoon achterstallig onderhoud?
Schaafsma: 'De dienst van aanstaande zondag komt in ieder geval nog te vervallen. Daarna worden speciale doeken en netten opgehangen. Zondag over een week zal de kerk dan weer open kunnen gaan voor publiek.'

Kosten

Wat eventuele herstelwerkzaamheden gaan kosten, is nu nog niet voorstellen. 'Daarvoor moet eerst exact duidelijk worden wát precies de schade is.'