Friezen plaatsen lantaarnpalen midden op fietspad in Doezum

De reconstructie van de Provincialeweg dwars door Doezum verloopt niet helemaal zoals zou moeten. Aannemers hebben op de kruising met de Krijthestraat twee lantaarnpalen midden op een fietspad geplaatst.
De één staat pontificaal op het fietspad, de ander wat meer naar de kant.

Doezumers verbaasd

Inwoner Jan van der Velde fietste er woensdagmiddag langs en verbaasde zich erover. 'Ik dacht altijd dat dit soort dingen hoofdzakelijk in westen van het land gebeurde. Maar het kan blijkbaar ook in het Westerkwartier.'
Plaatsgenoot Harm is al even verbouwereerd: 'Straks fiets je ertegenaan!'

Opnieuw open

Verderop in de straat zijn twee werklieden bezig. Met een kraan graven ze een sleuf tussen twee lantaarnpalen van lichtbedrijf Dynniq. Want de lichtmasten mogen er dan al staan en het fietspad mag dan al netjes zijn bestraat, de lantaarnpalen moeten nog wel middels een elektriciteitskabel met elkaar worden verbonden. Het pas bestrate fietspad moet dus opnieuw open.
Radio Noord-verslaggever Derk Bosscher vraagt of de monteurs meer weten van het opmerkelijke gebeuren: 'Nee, wij hebben het niet gedaan. Het waren collega's van ons.'
De monteur kan er wel om lachen: 'Ik vind het allemaal mooi man, ik woon hier toch niet. Wij komen uit Friesland.'

Lichtplan wordt uitgevoerd

Waarop Derk wil weten of ze dat in Friesland wel vaker doen: lantaarnpalen midden op een fietspad neerzetten? De monteur beaamt dat het af en toe voorkomt: 'De gemeente maakt een tekening met een lichtplan en daar staan de maten op. En dat voeren we dan uit.'
En denkt er dan niemand 'komt dit wel goed, moeten we niet even bellen?', wil Derk weten. 'Nee, dat denk ik niet', antwoordt de Fries.

Probleem wordt opgelost

Jan van der Velde hoort het hoofdschuddend aan. De Doezumer zegt dat hij inmiddels contact heeft gehad met de gemeente. Die heeft hem verteld dat de lantaarnpalen worden verplaatst.
Woordvoerder Martien van der Laan van gemeente Westerkwartier bevestigt dat het probleem nog deze week wordt opgelost. Volgens haar is het misgegaan in de afstemming met de uitvoerders. Donderdagmiddag nog zet de gemeente het fietspad af, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat monteurs obstakels plaatsen op bijzondere plekken. In 2018 stond een Ziggo-kastje met een eindversterker midden op een oprit in Appingedam:
En in 2014 werden midden op een parkeerplaats in Nieuw-Roden een Ziggo-kastje en een lantaarnpaal geplaatst.