Rapport over misbruik bij Jehovah's Getuigen mag naar buiten

Het Gerechtsgebouw in Utrecht
Het Gerechtsgebouw in Utrecht © Noor Vloeimans/RTV Noord
Het onderzoeksrapport over misbruik binnen de Jehovah's Getuigen mag worden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank in Utrecht zojuist bepaald.
De Jehovah's probeerden via een kort geding te voorkomen dat het rapport naar buiten zou komen. Volgens de rechtbank zijn het 'geen lichtvaardige verdachtmakingen en mag het misbruik niet voortbestaan'. Bovendien 'vermeldt het rapport zelf zijn beperkingen: het gaat niet om waarheidsvinding, maar om hoe de gemeenschap omgaat met misbruik.'

Frank Huiting

Het misbruik binnen de geloofsgemeenschap kwam aan het licht door de Groninger Frank Huiting. Hij is zelf slachtoffer van misbruik door een lid van de Jehovah's Getuigen. Huiting is ook bestuurslid van de stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor misbruikslachtoffers.

Onderzoek

Na Huiting volgden meer misbruik-verhalen binnen de Jehovah's Getuigen in Nederland, waar 30.000 mensen bij aangesloten zijn. De Tweede Kamer drong daarom bij minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan op een onderzoek.

'Onherstelbare schade'

Het rapport van de Universiteit Utrecht zou aanvankelijk al op woensdag worden gepubliceerd. De Jehovah's Getuigen kregen de resultaten eerder en stapten naar de rechter om publicatie te voorkomen. Volgens hen is het rapport feitelijk onjuist en zal het zorgen voor onherstelbare schade.
Het rapport is hier te vinden.