Slachtoffer misbruik Jehovah's: 'Rapport geen afsluiting maar een nieuw begin'

Frank Huiting
Frank Huiting © Screenshot RTV Drenthe
'Geen afsluiting van een periode, maar het begin van een nieuwe fase.' Zo beschouwt het Groningse misbruikslachtoffer Frank Huiting het donderdagmiddag gepubliceerde rapport van de Universiteit Utrecht over misbruikpraktijken bij de Jehovah's Getuigen.
Ondanks tegenstribbelen van de Jehovah's Getuigen mocht dit onderzoek van de rechtbank in Utrecht worden gepubliceerd. Volgens de rechtbank zijn het 'geen lichtvaardige verdachtmakingen en mag het misbruik niet voortbestaan'.

Incest

Uit het rapport blijkt dat zich 751 mensen zich hebben gemeld bij de onderzoekers, 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Slechts een kwart van hen heeft uiteindelijk aangifte bij de politie gedaan. In bijna de helft van alle gemelde misbruikgevallen ging het om incest.
Interview met Frank Huiting
Het misbruik binnen deze geloofsgemeenschap kwam aan het licht door Frank Huiting, die zijn eigen verhaal naar buiten bracht en sindsdien via de stichting Reclaimed Voices opkomt de belangen van andere misbruikslachtoffers.

Opluchting

De opstellers van het onderzoeksrapport adviseren de regering onder meer de Jehovah's Getuigen, maar ook andere organisaties, wettelijk te verplichten om naar de politie te gaan met verdenkingen of meldingen van seksueel misbruik.
Nu het rapport publiek is, overheerst bij Huiting de opluchting: 'Dit rapport is geen afsluiting, maar het begin van een nieuwe fase. Er komt nu de erkenning en aandacht voor de slachtoffers die ze verdienen. Ik hoop dat ook het bestuur van de Jehovah's Getuigen deze aanbevelingen ter harte neemt. Ik hoop dat dit de start is van heling en herstel.'

Reactie

Maar in een eerste reactie laten de Jehovah's getuigen aan de NOS weten dat de gemeenschap zich al jaren ontfermt over de slachtoffers en hun pastorale zorg geeft. Het rapport zou discriminerend zijn omdat het zich alleen richt op één organisatie en voorbijgaat aan andere geloofsgemeenschappen. Ook trekt het bestuur de wetenschappelijke onderbouwing van het onderzoek in twijfel.