Jaar cel voor man en veelplegersstraf voor vrouw geëist voor poging beroving en diefstallen

De man heeft volgens de officier van justitie een 'zeer problematische verhouding' met justitie
De man heeft volgens de officier van justitie een 'zeer problematische verhouding' met justitie © Jos Schuurman/FPS
Een 40-jarige man hoorde donderdag twaalf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk tegen zich eisen wegens een poging tot beroving in Stad. Dat gebeurde op de Vismarkt op 16 oktober vorig jaar.
De medeverdachte, een 34-jarige vrouw uit Stad, moet volgens het Openbaar Ministerie voor twee jaar naar de veelplegerskliniek (ISD).
De twee probeerden in oktober een man op de Vismarkt van zijn gepinde geld te ontdoen. Althans, zo luidt de aanklacht. Maar de vrouw beweert dat ze de pinnende man juist probeerde te helpen om niet beroofd te worden. Bij de poging zou een dolk zijn gebruikt. Zij zou tussen de verdachte man en het slachtoffer zijn gesprongen.

Bij de broekzak graaien

Volgens de aanklager is op camerabeelden te zien dat de vrouw bij de broekzak van het slachtoffer graait en hem aan zijn kleding voelt. De vrouw ontkent dat met klem. 'In een skinnyjeans kom je niet, dat zit veel te strak.'
Ze heeft een cocaïneverslaving en is een bekende van politie en justitie. Zo belandde ze in 2015 al eens in de veelplegerskliniek. In mei en juni vorig jaar zou ze zich ook schuldig hebben gemaakt aan diverse diefstallen in Stad en oplichting van twintig euro.

Veelplegersstatus

De man heeft volgens de officier van justitie een 'zeer problematische verhouding' met justitie. Hij vertoefde tweemaal eerder in een veelplegerskliniek en werd lang geleden veroordeeld tot tbs.
Hij zou zich in juli opnieuw schuldig hebben gemaakt aan meerdere diefstallen, waaronder die van een tv uit de Mediamarkt in Stad. Ook zou hij in die periode een man hebben mishandeld op straat.
Als de rechtbank gelijk de eis vonnist, staat de man over tien maanden weer op straat. 'Dat wil ik ook wel', brieste de vrouw. 'Hij heeft veel meer op zijn kerfstok en ik mag langer opgesloten zitten.'

'Kennen elkaar nauwelijks'

Na de mislukte beroving op de Vismarkt werd het duo een paar straten verder opgepakt. Op zitting zeiden ze elkaar nauwelijks te kennen, enkel van gezicht.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.