Minister Dekker laakt houding Jehovah's

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming: 'Een uitermate kwalijke houding van het bestuur'
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming: 'Een uitermate kwalijke houding van het bestuur' © Jeroen Kelderman/RTV Drenthe
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft geen goed woord over de houding van het bestuur van de Jehovah's Getuigen tegenover het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap.
In een gesprek met Dekkers ministerie heeft het bestuur aangegeven de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.

'Ontluisterend'

Het was op Dekkers verzoek dat het onderzoek werd ingesteld, waarvan het rapport donderdagmiddag werd gepubliceerd. 'De conclusies van het onderzoek schetsen een uitermate zorgelijk beeld waarin aangifte bemoeilijkt wordt. Slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord, genegeerd, gestigmatiseerd en geïsoleerd. Dat vind ik ontluisterende conclusies', laat de minister weten.

Huiting

Een van de mensen die misbruikt is binnen de Jehova-gemeenschap en aan de bel trok is de Groninger Frank Huiting. Hij had gehoopt op een begin van een nieuwe fase en dat de Jehova's de aanbevelingen in het onderzoek zouden overnemen. Maar dit blijkt dus vooralsnog ijdele hoop.
Huiting bracht zijn eigen verhaal naar buiten en komt sindsdien via de stichting Reclaimed Voices op voor de belangen van andere misbruikslachtoffers.

Andere gedachten

Minister Dekker: 'Het bestuur heeft aangegeven geen noodzaak te zien voor aanvullende maatregelen. Ik vind die houding uitermate kwalijk.'
Dekker wil nog een persoonlijk gesprek met het bestuur, om het op andere gedachten te brengen.
Bij de Jehovah's Getuigen in Nederland zijn zo'n 30.000 mensen aangesloten.